Vijesti

Савчић: Аршини Суда БиХ засновани на националности оптужених

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да Суд БиХ примјењује различите аршине у сличним процесима за ратне злочине и да су они искључиво засновани на националној припадности оптужених.

- Суд БиХ се потпуно дискриминаторски понаша у зависности од тога ко је припадник које војске, односно којег народа - рекао је Савчић Срни.

Он очекује да ће у судском процесу за злочине над Србима у логору "Силос" у Тарчину у поновљеном суђењу бити изречена оштрија казна затвора у складу са тежином извршеног кривичног дјела.

- Злочини су се догодили, неко их је наредио, починио и контролисао и не може се десити да нико не буде одговоран. Надам се да ће у случају логора "Силос" у поновљеном суђењу бити изречене адекватне мјере затвора које ће бити драстично више у складу са тежином извршеног кривичног дјела - нагласио је Савчић.

Он је додао да га забрињава ослобађајућа пресуда некадашњем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије РБиХ Ахмета Сејдића који је био оптужен за нечовјечно поступање према цивилима и ратним заробљеницима српске националности у Рудом и Горажду.

Савчић је оцијенио да и ова и друге ослобађајуће пресуде показују да чланови Судског вијећа Суда БиХ из бошњачког народа, када се суди Бошњацима или несрбима, не познају и не признају институт командне одговорности.

- То се поготово односи на случајеве гдје постоје очигледни докази, као што је и у случају "Сејдић", да је почињен злочин над ратним заробљеницима, међу којима су и рањеници који су кориштени за разминирање. Ово ме брине и то је недопустиво. То је очигледна дискриминација, почев од квалификације кривичног дјела - каже Савчић.

Суд БиХ ослободио је некадашњег команданта Прве вишеградске бригаде такозване Армије РБиХ Ахмета Сејдића кривице за нечовјечно поступање према цивилима и ратним заробљеницима српске националности у Рудом и Горажду.

Сејдић је неправоснажном пресудом ослобођен кривице по 11 тачака за нечовјечно поступање према цивилима српске националности, као и ратним заробљеницима, припадницима Војске Републике Српске у периоду од јула 1992. до фебруара 1993. године.

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је ове седмице и првостепену пресуду којом су Мустафа Ђелиловић и још седам оптужених за ратне злочине над српским и хрватским цивилима у логору "Силос", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај" на подручју Хаџића осуђени на укупно 60 година затвора, те предмет вратило на поновно суђење.

 

 
Извор: Срна 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog