Društvo

Ovaj spomenik krije priču najstrašnijeg zločina Drugog svjetskog rata

Drugi svjetski rat ostao je zabeležen kao najsmrtonosniji sukob u ljudskoj istoriji. Procjenjuje se da je 50 do 85 miliona ljudi izgubilo živote zbog suludih ideologija. Među najokrutnijim zločinima nacista jeste uništenje sela Lidice na području tadašnje Čehoslovačke.

Pokolj u Lidicama bio je odmazda za smrt Rajnharda Hajdriha, njemačkog protektora koji je umro šest dana ranije, nakon atentata čehoslovačkih diverzanata. Odmazda koju su Lidice doživjele nezapamćena je u istoriji.

Svi odrasli muškarci u Lidicama su ubijeni, žene su odvedene u koncentracione logore, djeca koja su izgledala kao arijevci su germanizovana, a ostala ubijena. Lidice su potpuno uništene, groblje preorano, a ribnjak zatrpan.

Razlog zbog kojeg je Hitler najtežu kaznu namijenio Lidicama jeste činjenica da je jedan mladić iz sela bio pripadnik češke vojske u Engleskoj.

Ukupno su ubijena 173 muškarca, a 184 žene i 88 djece je odvedeno u logore. Od njih 82 je pogubljeno u plinskim komorama u logoru Helmno. U selo su se vratile samo njihove bronzane skulpture.

Naime, u spomen na 82 djeteta ubijena tokom ljeta 1942. godine u Lidicama, koje bi se nalazile u današnjoj Češkoj, postavljena je bronzana skulptura Marije Ućtilove Kucove. Ona je bila češki skulptor i profesorka umjetnosti rođena 1924. godine. Zločin u Lidicama ju je veoma pogodio, pa je 1969. godine odlučila da napravi bronzanu skulpturu kako on nikad ne bi ostao zaboravljen.

 

Bila joj je potrebno 20 godina za 82 kipa djece u prirodnoj veličini. U tih 20-ak godina brojni građani došli su u njen atelje da vide spomenike, a prikupljen je i novac kako bi joj se olakšao rad. Nažalost, ona taj novac nikad nije videla. Umrla je 1989. godine, a iza nje su ostala tri bronzana kipa, dok su ostali bili izrađeni od gipsa. Njen muž J. V. Hampl odlučio je da nastavi njen rad. Do 1995. godine urađeno je 30 kipova u bronzi, a posljednji je otkriven 2000. godine.

Selo nikada nije obnovljeno, a u neposrednoj blizini su sagrađene Nove Lidice.

 

Izvor: B92 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog