Vijesti

Министар Шеранић посјетио дјецу која љетују у оквиру пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2019“

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић посјетио је данас осму групу дјечака и дјевојчица који бораве на љетовању у Бечићима, у оквиру пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2019“. У оквиру ове смјене љетује 138 дјеце из Милића, Хан Пијеска, Пала, Приједора, Рогатице и Чајнича.

Министар Шеранић је поручио да је то један од најбољих пројеката са којим живи Република Српска. „Многе институтуција и удружења и саме породице дају допринос овом пројекту, а то се најбоље види по дјеци која овдје бораве, јер енергију коју овдје добију и понесу кући је нешто највредније“, поручио је министар Шеранић. 

Он је нагласио да поред дјеце посебан доринос дају волонтери и васпитачи. „Код растанка сваке од група има мало суза, али у сваком растанку је и срећа новог састанка и то је вриједност пријатељстава која дјеца овдје стекну“, рекао је министар Шеранић. 

Директор Јавног фонда дјечје заштите Недељко Јовић поручио је да Фонд сваке године настоји да побољша квалитет пројекта. „Велика је одговорност на нама да све буде уреду и да што боље организујемо вријеме дјеци, а велику улогу имају наши васпитачи. Са министром смо имали прилику да разговарамо о томе како да развијамо овај пројекат“, поручио је Јовић. 

Пројекат "Социјализације дјеце Републике Српске" реализује се од 2002. године и за претходних 17 година обухватио је више преко 30.000 лица( око 25.000 дјеце и пратећег особља) из свих општина Републике Српске.

Пројекат Владе Републике Српске „Социјализација дјеце Републике Српске“ има за циљ да задовољи развојне потребе дјеце, развије осјећај емпатије и припадности вршњачкој групи и афирмише дјечије потенцијале. 

У овој години Пројекат се реализује кроз 14 смјена, у периоду од 20.05 до 21.09.2019. а прилику за бесплатно љетовање у овој години je укупно добило око 1.800 малишана. 

Дјеца у Пројекту учествују преко: центара за социјални рад и служби социјалне и дјечије заштите, удружења родитеља дјеце са потешкоћама у развоју и родитеља из вишечланих породица, Борачке организације Републике Српске, Савеза удружења ратних војних инвалида, специјализованих установе социјалне и дјечије заштите, здравствених установа са дјецом на дужим и чешћим хоспитализацијама и на рехабилитационим третманима и другим партнерима Пројекта.

Дјеца бораве у дјечијем одмаралишту „Ужице“ у Бечићима у изузетно добрим условима смјештаја са свим садржајима неопходним за квалитетан и пријатан боравак и остваривање циљева пројекта. Дакле, са спортским теренима, радионичарским простором, рачунарском опремом и наравно одвојеним дијелом прелијепе бечићке плаже.

У питању су категорије дјеце која континуирано учествују у Пројекту од самог почетка, прије свега дјеца из социјално угрожених породица-корисника права из социјалне и дјечије заштите, дјеца из вишечланих породица, дјеца из породица борачке популације, дјеца са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама, као и  посебно надарена дјеца, талентовани спортисти и др.

Такође у пројекту учествују и студенти, волонтери педагогија, психологије, социјалног рада, физичког васпитања, специјалне едукације и рехабилитације Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, а сваке године пројекат подржи њих око 70.

Министар Шеранић је имао прилику да се придружи малишанима у њиховој пјесми и игри у оквиру приредбе коју су припремили. Талентовани млади сликари из Чајнича министра су обрадовали израдом његовог портрета.


 

 

Фронтал

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog