Svijet

Indija uspješno lansirala drugu misiju na Mjesec (VIDEO)

Indija je uspješno lansirala svoju drugu lunarnu misiju, koja je odgođena prošlu sedmicu neposredno prije lansiranja zbog tehničke smetnje

Indijski mediji su izvijestili da je krivac za odgodu lansiranja bilo curenje iz boce s helijem u kriogenički raketni motor. Kvar je u međuvremenu otklonjen. 

Chandrayaan-2 je lansiran danas u 14:43 po lokalnom vremenu, odnosno u 11.13 po srednjeevropskom vremenu iz svemirske stanice Sriharikota.

Indija se nada da će misija od 150 miliona dolara biti prva koja će sletjeti na južni pol Mjeseca.

Odlazak je emitovan uživo na televiziji i na društvenih mrežama.

To je najsloženija misija koju je svemirska agencija ikada pokušala.

"To je početak istorijskog putovanja Indije prema Mjesecu", rekao je Direktor indijske Organizacije za istraživanje svemira (ISRO) K. Sivan u govoru nakon lansiranja. Zahvalio je i čestitao svima koji su radili na misiji.

O čemu se radi u ovoj misiji?

Prva indijska misija u Indiji 2008. godine - Chandrayaan-1 - nije sletjela na površinu Mjeseca, ali je izvršila prvu i najdetaljniju potragu za vodom na Mjesecu koristeći radare.

Chandrayaan-2 (Mjesečeve kočije 2) će pokušati sletjeti blizu malo istraženog južnog pola Mjeseca.

Misija će se fokusirati na površinu Mjeseca, u potrazi za vodom i mineralima i mjerenjem mjesečevih potresa, između ostalog.

Indija koristi svoju najmoćniju raketu, Geosinkroni satelitski startni znak III (GSLV Mk-III), u ovoj misiji. Težina je 640 tona (skoro 1,5 puta veća od težine potpuno napunjenog 747 džambo jet-a) i 44 metra (144 stopa) je visoka kao zgrada od 14 spratova.

Svemirski brod teži 2.379kg (5.244 lb) i ima tri različita dijela: orbiter, lender i rover.

Orbiter, koji ima životni vijek od godinu dana, fotografiše površinu Mjeseca.

Lender teži otprilike pola, i nosi u svom sastavu rov na Mjesecu od 27 kg sa instrumentima za analizu lunarnog tla. U svom 14-dnevnom životu, rover  može da putuje do pola kilometra od lendera i šalje podatke i slike nazad na Zemlju radi analize.

Lansiranje je tek početak putovanja od 384.000 km, a ISRO se nada da će Mjesečeve kočije 2 na Mjesečev južni pol sletjeti 6. ili 7. septembra, kako je i planirano, uprkos jednosedmičnoj odgodi lansiranja.

Skoro 1.000 inženjera i naučnika radilo je na ovoj misiji. Ali po prvi put, Isro je izabrala žene da vode međuplanetarnu ekspediciju.

Dvije žene upravljaju indijskim putovanjem na Mjesec. Dok je programski direktor Muthaya Vanitha godinama njegovao Chandrayaan-2, njime će upravljati Ritu Karidhal.

 

Izvor: bbc

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog