Društvo

Pozitivna strana BiH - goraždanski proizvodi na njemačkom tržištu

Iako nekako pomalo i zapostavljeno na medijskoj sceni, Goražde ima svakako da se pohvali lijepim i pozitivnim pričama.

Oni, koji inače žive na margini društva upravo su u Goraždu dio njega te aktivno učestvuju u stvaranju proizvoda koji se dalje plasiraju na njemačko tržište.

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je osnovano 1996. godine, gdje okuplja, evidentira i pomaže osobe oboljele od cerebralne paralize i distroifije. U ovom Udruženju pokušavaju svojim članovima pružiti moralnu, materijalnu podršku i pomoć, te nastoje unijeti vedrinu i radost u njihove živote.  Akcenat je stavljen i na društvenu participaciju njihovih članova i aktivno rade na podizanju svijesti zdravih ljudi da žele živjeti s njima, a ne pored njih.

Od 2005.  godine desetak osoba oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, uposlenih u Radionici "Životna Pomoć za radnu okupaciju osoba sa invaliditetom Goražde", a koju je osnovalo Udruženje, svojim rukama izrađuje razne predmete i prodaju ih, uglavnom onima koji su prepoznali njihov ogroman entuzijazam, trud i neizmjernu želju za radom.


Cilj osnivanja Radionice je, prema riječima direktorice Mirsade Ćulov, bio radni angažman onih koji inače neće dobiti priliku da rade i žive od svoga posla.

„Iako postoji i želja i psihička spremnost za radom, mnogi članovi neće moći naći zaposlenje u zdravoj sredini budući da naše društvo još uvijek nije spremno da prihvati pojedine kategorije populacije, kao što smo mi“, nastavlja dalje u razgovoru Ćulov.

Ćulov istiće kako je financijska podrška Kantona i Gradske uprave na godišnjem nivou mala, gdje sredstva od 2000KM sa kantonalnog nivoa i nekih 250KM sa lokalnog, zasigurno nisu dovoljna za normalno funkcionisanje i financiranje Udruženja i Radionice.

Nakon osnivanja Radionice 2005. prvobitno su se proizvodile dječije igračke od drveta, puzzle. Radionica je uz pomoć prijatelja iz Njemačke ne samo opremila prostor za rad, obezbijedila mašine već i našla kupce širom Njemačke, obdaništa. Posao je tekao dvije godine dok već dio obdaništa u Njemačkoj nije snabdjeven igračkama a kako se na domaćem tržištu nije našao kupac, budući da roditelji biraju jeftinije igračke za djecu, proizvodnja je obustavljena.

Srećom, firma Prevent je imala sluha za molbu uprave Radionice i drage volje pristala donirati ostatke kožnog materijala, koji se koristi za presvlaćenje autosjedala, tako da se od toga prave kućne papuče. A uz pomoć organizacije Care nabavljeno je kvalitetno platno pa je asortiman proširen na posteljinu i kuhinjske krpe.

Direktnorica Ćulov istiće kako nema domaćinstva u Goraždu koje ne posjeduje barem jedan par papuča proizvedenih vrijedim rukama članova Radionice. 


Uspjeli su jedan dio papuča plasirati i na njemačko tržište na što su veoma ponosni a naglašavaju da kada bi domaće firme imale malo više sluha i barem po jedan par papuča naručile za svoje uposlene, uposlenici Radionice bi imali tokom cijele godine dovoljno posla da rade i prehranjuju svoje porodice.

Udruženje pokušava svoje djelovanje proširiti vam BPK pa tako učestvuju na sajmovima širom Bosne i Hercegovine a nedavno su svoje proizvode pokazali i Sarajlijama na Lucky Marketu.

Ovakve priče još jednom pokazuju i daju nadu da je sve moguće kada ima volja i želja za promjenom.

 

Frontal/Irma Antonia Plavčić
 
Twitter
Anketa

Gdje planirate doček Nove godine?

Rezultati ankete
Blog