Svijet

Boris Džonson novi premijer Velike Britanije

Bivši ministar spoljnih poslova naslijediće Terezu Mej na mjestu šefa Konzervativne stranke, ali i kao sljedeći premijera Velike Britanije nakon što je pobijedio Džeremija Hanta.

Bivši gradonačelnik Londona, koji već dugo ima ambiciju da vodi svoju zemlju, pobijedio je na izborima sa 92.153 glasa, a Hant 46.656 glasova.

Džonson neće zvanično stupiti na dužnost do srijede poslijepodne. Tereza Maj će se suočiti sa zadnjim premijerovim pitanjima u Donjem domu prije nego što podnese ostavku kraljici.

Džonson će onda sam otići u Bakingemsku palatu da mu se potvrdi imenovanje - prije nego što ode u "Dauning Strit" kako bi održao govor ispred crnih vrata br. 10.

On preuzima odgovornost u opasnom političkom trenutku. Džonson će se suočio sa žestokom unutrašnjom pobunom čak i prije dolaska u "Dauning Strit", s nekoliko ključnih ministara kabineta, uključujući kancelara Filipa Hamonda, koji je rekao da će dati ostavku umjesto ako on pobjedi.

Oni su bili uznemireni zbog Džonsonovog insistiranja da je spreman da ostavi Evropsku uniju bez dogovora 31. oktobra, umjesto da ponovo odgodi Brgzit.

Džonson se na zvaničnom tviter profilu zahvalio svima na povjerenju i poručio da je vrijeme kampanje završeno a vrijeme za rad počinje.

 

 

Izvor: theguardian

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog