Region

Napad na hrvatske vojnike u Avganistanu, dvojica ranjena dok je jedan vojnik preminuo

Jutros oko 8.30 kolonu vozila u Kabulu u kojoj su bili i pripadnici Hrvatske vojske napao je bombaš samoubica. Povrijeđena su dva vojnika, dok je jedan preminuo.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je porodicu preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio saučešće porodici.

"U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru", navodi se u saopštenju Ministarstva obrane.

Dvojica vojnika su iz Vinkovica i Osijeka, a jedan je iz Sesveta.

"Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Avganistanu. Prema zadnjim informacijama imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan (27) zadobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, ostala dvojica vojnika (27, 32) zadobila su teške ozljede, ali se nalaze izvan životne opasnosti", rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević.

"Kod jednog pripadnika se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili podršku", rekao je.

"Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji u Avganistanu djeluju u Special operation advisory group pod britanskim vodstvom. Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju. Njihova je zadaća savjetovati menadžment afganistanskog središta za specijalnu policiju", pojasnio je Krešimir Tuškan.

Tri vozila su nastavila put prema kampu Lion. U 8.45 po lokalnom vremenu ispred kampa, na dvjesto metara od kampa, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubicom u treće vozilo. Prvo su na mjesto događaja izašle avganistanske snage, a zatim iz kampa Hkaia zaštitne snage kampa i osigurale perimetar i pružile pomoć povrijeđenima.

U tom kampu je medicinska ustanova pružila medicinsku pomoć, a dvojica su vazdušnim snagama transportovani u Bagram u medicinsku ustanovu trećeg, najvišeg stepena. U toku je istraga. Dok istraga ne završi nećemo imati jasnu situaciju", pojasnio je Tuškan i dodao kako hrvatske snage u Avganistanu nastavljaju redovne zadaće uz pojačane mjere opreza, a dobili su upute da se jave svojim porodicama.

 

Izvor: N1

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog