Republika Srpska

Od 1. janura 2020. mogućnost dodatne štednje za radnike koji platu dobijaju iz budžeta Srpske

Od 1. januara 2020. godine će svi radnici čije se plate finansiraju iz budžeta Republike Srpske imati mogućnost štednje za dodatnu penziju.

Ova mogućnost je stvorena potpisivanjem Ugovora o organizovanju penzijskog plana Vlade Republike Srpske kao i Ugovora o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu. Potpise na ugovore su stavili generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan, te predstavnici republičkih sindikata - sindikata uprave, obrazovanja, nauke i kulture, pravosuđa, lokalne samouprave, uprave i javnih službi, radnika unutrašnjih poslova, kao i direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Tomaž Završnik. 

Ugovori se odnose na sve radnike čije se plate isplaćuju iz budžeta, a Vlada će za sve koji postanu članovi Fonda uplaćivati 20 konvertibilnih maraka mjesečno. Ovaj iznos neće uticati na njihova postojeća primanja, a svako od njih će, ako to želi i u skladu sa mogućnostima, moći i da uveća iznos uplate na lični račun u EPF-u i tako iskoristi poreske olakšice.  

“Odluka da se organizuje penzijski plan za sve zaposlene kojima se plate isplaćuju iz budžeta Republike Srpske je korak dalje ka razvoju i promovisanju dobrovoljnog penzijskog sistema. Na ovaj način Republika Srpska, osim što prati trend ekonomski razvijenih zemalja u oblasti razvoja dobrovoljnog penzijskog sistema, pokazuje opredijeljenost za razvoj novog vida štednje - štednje za penziju. Veoma smo zahvalni na ukazanom povjerenju. Naša misija je da budemo partner, koji će na odgovoran način upravljati sredstvima do momenta isplate sačuvanog novca. Integritetom naših osnivača - Evropske banke za obnovu i razvoj, Skupne pokojninske družbe - članice Triglav grupe i Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske, garantujemo da ćemo odgovorno čuvati i sa povjerenjem postupati danas da bismo kreirali bolje i sigurnije sutra”, naglasio je Tomaž Završnik, direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

Dobrovoljna dodatna penzija će u dugom roku rasteretiti državna davanja, jer Evropski dobrovoljni penzijski fond pruža priliku građanima da preuzmu odgovornost za svoje prihode u starosti, dobrovoljno i u skladu sa sopstvenim mogućnostima. Fond pruža mogućnost i svim poslodavcima da se ponašaju dodatno odgovorno i prema svojim zaposlenima i prema zajednici u kojoj posluju. Uplate u dobrovoljni penzijski fond od strane poslodavaca su način da poslodavci doprinesu finansijski stabilnijoj budućnosti radnika onda kada oni više ne budu njihovi zaposleni.

“Evropski dobrovoljni penzijski fond sa radom je počeo krajem 2017. godine i tada je i zvanično zaživio treći stub penzijskog sistema u Republici Srpskoj. Zadovoljni smo rastom broja članova i razvijanjem svijesti o neophodnosti štednje za treće doba - sve je veći interes i uključenje građana u Fond - što individualno, što putem penzijskih planova koje organizuju poslodavci. Svi poslodavci u Republici Srpskoj, još od kraja 2017. godine, imaju mogućnost organizovanja penzijskih planova za svoje zaposlene. Jedan od naših glavnih ciljeva je edukacija svih građana Republike Srpske o dobrovoljnoj dodatnoj penziji - treći stub za treće doba”, izjavila je Gordana Drobnjak, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

 

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog