Svijet

Ponovo se otvara kripta italijanskog diktatora Musolinija

Kripta Benita Musolinija (1883-1945), koja se nalazi na groblju Sv. Kasijana u Predapiju i ove godine biće otvorena za njegove pristalice i sve koji budu željeli da "zavire unutra".

Iako italijanski Ustav zabranjuje obnovu Nacionalne fašističke stranke u bilo kom obliku ne postoji saglasnost po pitanju okupljanja na Musolinijevom grobu njegovih pristalica.

Musolini je rođen u gradu Predapio na sjeveru Italije, blizu Bolonje, 1883. godine. Tu su mu premješteni posmrtni ostaci tek 1957. godine.

Kripta će biti otvorena za javnost 29. jula povodom godišnjice njegovog rođenja, a gradonačelnik Roberto Kanali, zajedno sa članovima porodice Musolini radi na promociji lokacije.

Kanali je rekao da želi da promoviše grobnicu kao turističku atrakciju za jačanje lokalne ekonomije. Kripta je zatvorena od 2017. godine.

Kripta se naime, kako poručuje, otvara kako bi stari i mladi nostalgičari fašističkog režima mogli da iskažu svoje trajno poštovanje političaru koji je taj režim utemeljivo i odveo u propast, piše MSNnews.

Kripta je veći dio godine bila zatvorena i to ne zbog neke državne zabrane, već zbog toga što su Musolinijevi potomci i članovi porodice bili u svađi. Kripta je privatna grobnica unutar privatne kapele koju je Musolini sagradio, a u koju je prenio i posmrtne ostatke svojih roditelja Alesandra Musolinija i Roze Maltoni.

Musolinijeva praunuka Rakel Musolini zahtjeva da kripta bude otvorena tokom cijele godine. Taj zahtjev podržava i njegova unuka Alesandra Musolini i još neki članovi porodice.


Nije ovo prvi put da Benito "pomaže" ekonomiji svoje zemlje. U Predapiju je cvjetala industrija suvenira i raznih drugih stvarčica koje su imale na sebi njegov lik. Međutim, dijelom je prodaja tih suvenira pala kada je dio familije odlučio da se kripta zatvori i onemogućila pristup Musolinijevoj mramornoj glavi u prirodnoj veličini.

 

Izvor: b92

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog