Region

Bi-Bi-Si: 'Poraženi i opljačkani' - Kako Hrvatska nadzire svoje granice

Migranti koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju preko Hrvatske su ilegalno protjerani natrag u Bosnu od strane policije, piše Bi-Bi-Si.

Neki su rekli i da ih je policija pretukla i opljačkala.

Jedan policajac, koji je želio ostati anoniman, izjavio je za Bi-Bi-Si da je učestvovao u tri operacije protjerivanja migranata.

Novinari BBC-a proveli su nekoliko dana s migrantima i obišli granične prijelaze. Istakli su kako migrante ilegalno hapse i ilegalno protjeruju u BiH. Takođe, vrijeđaju ih i napadaju.

Na snimku migranti pokazuju svoje povrede na tijelu za koje tvrde da su im nanijeli hrvatski policajci. Neki od mladića su brutalno pretučeni i imaju povrede glave ili čak slomljene ruke.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao im je kako je svojim očima vidio kako hrvatski graničari ilegalno vraćaju migrante u BiH. Uprkos upozorenjima, hrvatski policajci su kazali kako su dobili takva naređenja.

Bi-Bi-Si je podsjetio na video snimljen prošle zime kada su aktivisti krenuli s migrantima i nosili skrivene kamere. Na snimku se vidi kako ih policajac udara nogom, a drugi drži pištolj u rukama.

"Dobio sam naređenje od svog šefa, a on od svog. Naknadno smo shvatili da je to pogrešno. Rečeno nam je da ih uhvatimo prije nego dođu do aktivista za ljudska prava ili bilo kojeg mjesta gdje mogu zatražiti azil", rekao je hrvatski policajac anonimno.

Migranti i dalje tvrde kako im policajci u Republici Hrvatskoj kradu novac, mobitele i druge predmete.

Bi-Bi-Si napominje da uprkos snimcima Hrvatska i dalje negira ove tvrdnje. Takođe, hrvatska vlada odbila je odgovoriti na pitanja ove medijske kuće. Podsjetili su kako je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović kazala kako se migranti sami povrijede na putu kroz šume do njihove teritorije.

"Ovim putem je prošle godine stiglo 20.000 migranta. Oko 5.000 ih je još u BiH i pokušavaju doći u EU", naveo je Bi-Bi-Si.

 

Izvor: bbc
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog