Kultura

Livraria Bertrand - najstarija knjižara na svijetu koja i dalje radi

Nekoliko puta je mijenjala lokacije i vlasnike, a čak jedanaest puta je promijenila naziv.

Ali tokom gotovo tri vijeka godina postojanja Livraria Bertrand, kako je danas poznata, bila je dom i mjesto okupljanja svih ljubitelja pisane riječi, kao i stecište brojnih kulturnih dešavanja i debata u Lisabonu.

Otvorena 1732. godine Livraria Bertrand je u Ginisovoj knjizi rekorda označena kao najstarija knjižara na svijetu koja i dalje radi.


Knjižaru je otvorio Peter Faure i bila je zamišljena kao mala prodavnica koja je veoma brzo prerasla u omiljeno mjesto okupljanja brojnih portugalskih pisaca i intelektualaca u vijekovima koji su slijedili.

Originalna knjižara je uništena u velikom zemljotresu iz 1755. godine, nakon čega su vlasnici potražili malo stabilniju lokaciju. Danas se knjižara nalazi u dijelu grada koji se naziva Čado.

Spolja posmatrano knjižara djeluje kao obična prodavnica na ćošku. 


Međutim, kada uđete vidjećete da je sačinjena od spleta hodnika i prostorija koje se šire duž zgrade.


Mir i tišina koji prožimaju knjižaru čak i tokom najvećih gužvi stvaraju atmosferu kao da se nalazite u crkvi. Iako je više puta renovirana i modernizovana i što u njoj nema ništa specifično starog na određenim mjestima vidjećete „glasnike iz prošlosti“ kao što su, na primjer, usamljeni stub ili dio opeke koja se izdvaja iz okrečenog zida.


 

Izvor: bookvar.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog