Banja Luka

U Banjaluci zaživjela podvodna arheologija

Ostaci drevnih civilizacija svjedoče o bogatoj istoriji na prostoru Republike Srpske.

U koritima rijeka se nalaze brojni eksponati, međutim rijetki završavaju u muzejima. Sa ciljem prepoznavanja, procjene i restauracije tih predmeta u Banjaluci je zaživjela podvodna arehologija. Ronioci polaze na kurs arheologije, arheolozi kurs ronjenja.

Mač u kamenu, u dubinama Vrbasa, nadomak Banjaluke bio je okidač da se posveti više pažnje arheloškim istraživanjima pod vodom.

- Ronioci kluba Buk su prilikom provođenja redovnih aktivnosti pronašli predmet za koji pretpostavljamo da je mač koji podstiče iz 13. ili 14. vijeka ali s obzirom da mi nemamo ronioce koji se bave arheologijom obratili smo se Muzeju Republike Srpske i Zavodu za kulturno istorijsko nasljeđe Srpske - kazao je Boris Trninić, Ronilački klub Buk.

Osmišljen je zajednički projekat kojim bi se ronioci upoznali sa podvodnom arheologijom, a arheolozi ronjenjem obavljali svoj posao. Prvi arheolog koji je stekao vještine ronjenja je Ivana Pandža.

- Јa sam prezadovoljna, jako puno smo naučili ne samo o ronjenju ima tu i medicine i fizike, malo smo se podsjetili. Što se tiče podvodne arheologije ona ne podrazumijeva samo more, već i rijeke i jezera i mi definitivno imamo potrebu za ovom edukacijom - kazala je Ivana Pandža, arheolog Muzeja Republike Srpske.

Pronađeni mač pripada dobu viteštva, ustanovljeno je na osnovu fotografija. Sigurni podaci će se ustanoviti nakon restauracije, a za konzervaciju će se angažovati stručnjaci iz Srbije. Na prvi pogled to je mač u kamenu, na drugi ipak u sedri.


- Sam mač je vjerovatno u nekom periodu dospio u rijeku i našao se između dva kamena u ovom slučaju i sedimentacijom i nanosima vremenom su se njegovi dijelovi ukovali u tu sedru - ispričala je Ana Ćurić, ronilac i biolog u Zavodu za kulturno istorijsko nasljeđe Republike Srpske.

Ana je prvi ronilac kluba Buk koji je stekao znanja iz podvodne arheologije. Ovaj projekat se provodi u saradnji sa Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru i Nautičkim arheološkim društvom iz Velike Britanije.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog