Svijet

Umjetnici postavili roze klackalice na meksičko-američkoj granici

Umjetničke instalacije koje imaju za cilj pokazati jedinstvo postavljene na granici između Meksika i SAD-a

Nekoliko profesora je u želji da predstave koncept jedinstva na dvije strane američko-meksičke granice, izgradilo set fluorescentnih rozih klackalica.


Postavljene uz čeličnu ogradu na periferiji El Pasa u Teksasu i Sijudad Huareza u Meksiku, klackalice su izum Ronalda Raela, profesora arhitekture na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju i Virginije San Fratelo, vanredne profesorice dizajna na Državnom univerzitetu San Hose.

U Instagram postu koji je dobio desetine hiljada lajkova, može se vidjeti kako se djeca i odrasli igraju na klacklaicama i komuniciraju s obje strane ograde, navodi Rael. 

View this post on Instagram

One of the most incredible experiences of my and @vasfsf’s career bringing to life the conceptual drawings of the Teetertotter Wall from 2009 in an event filled with joy, excitement, and togetherness at the borderwall. The wall became a literal fulcrum for U.S. - Mexico relations and children and adults were connected in meaningful ways on both sides with the recognition that the actions that take place on one side have a direct consequence on the other side. Amazing thanks to everyone who made this event possible like Omar Rios @colectivo.chopeke for collaborating with us, the guys at Taller Herrería in #CiudadJuarez for their fine craftsmanship, @anateresafernandez for encouragement and support, and everyone who showed up on both sides including the beautiful families from Colonia Anapra, and @kerrydoyle2010, @kateggreen , @ersela_kripa , @stphn_mllr , @wakawaffles, @chris_inabox and many others (you know who you are). #raelsanfratello #borderwallasarchitecture

A post shared by Ronald Rael (@rrael) on

Dodao je i da su nastojali pronaći smislen način na obje strane, kako bi akcije koje se događaju na jednoj strani imale direktnu posljedicu na drugoj strani.

Američko-meksička granica je postala jedna od glavnih odrednica predsjedavanja Donalda Trampa. Njegovo obećanje da će „izgraditi zid“ između dvije zemlje tek treba da se ostvari, ali prepuni smještaji migranata, upotreba suzavaca na granici i odvajanje djece od roditelja jedna su od kontroverznih taktika američke vlasti.

Vrhovni sud SAD-a je nedavno administraciji predsjednika Donalda Trampa omogućio da 2,5 milijardi dolara novca koji je Kongres odobrio za Pentagon, preusmjeri za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Međutim, planirani su još neki umjetnički projekti na američko-meksičkoj granici.

Estudio 3.14, arhitektonski studio u Meksiku, dizajnirao je rozu repliku Trampovog graničnog zida,  a nadahnuo ih je meksički arhitekt iz 20. vijeka Luis Baragan, koji je najviše koristio svijetlu i pastelnu rozu  boju u svojim dizajnima.


Desetine umjetnika iskoristili su zid na granici za razne projekte, uključujući japanski umjetnički kolektiv Chim Pom, koji je kreirao kućicu sa drvećem u Tihuani sa natpisom „USA Visitor Center“ sa strane.

 

Izvor: theguardian

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog