Republika Srpska

U Republici Srpskoj veći broj stranih turista

Republiku Srpsku je u prvom polugodištu ove godine posjetilo 189.675 turista, koji su ostvarili 476.818 noćenja, pri čemu je broj dolazaka veći za 4,3 odsto, a noćenja veći za 6,6 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja, 86.686 domaćih turista ostvarilo je 214.904 noćenja, dok su 102.989 stranih turista ostvarili 261.914 noćenja.

Broj noćenja koje su ostvarili domaći turisti u prvom polugodištu ove godine veći je za 1,3 odsto, dok je broj noćenja stranih turista veći za 11,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Domaći turisti su najveći broj noćenja, 82.493 ostvarili u banjama, a strani turisti su najviše noćenja 111.031 ostvarili u takozvanim ostalim turističkim mjestima.

Od stranih turista, najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz zemalja okruženja.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je već postalo ustaljeno da u Srpskoj strani turisti ostvaruju veći broj noćenja od domaćih gostiju, i to u takozvanim ostalim turističkim mjestima.

To ukazuje, dodao je on, da je neophodno da turistička privreda razmotri proširenje turističke ponude po dubini i širini, ali i stvaranje uslova za povećanje ponovljenih dolazaka i noćenja, odnosno pretvaranje turiste koji je jednom došao u povremenog ili stalnog gosta.

 

Izvor: Srna 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog