Zanimljivosti

Hitlerova "Vučja jazbina" postaje turistička atrakcija

Udaljeno, skriveno u gustoj šumi, zaštićeno obližnjim jezerima i močvarama - Vučija jazbina u Poljskoj bilo je sigurno sjedište Adolfa Hitlera u Drugom svjetskom ratu, piše Bi-Bi-Si.

Nacistički diktator je u pećini proveo 850 dana u ogromnom, tajnom kompleksu 1941-1944, prije nego što se povukao u svoj berlinski bunker.


Sada šumsko gazdinstvo Srokovo, koje je zaduženo za Vučju jazbinu, nastoji da obnovi ovaj kompleks kako bi privukli što više turista.

Portparol gazdinstva Sebastian Trapik rekao je za Bi-Bi-Si da se radnici "trude" da se kompleks “održi zbog ozbiljnosti i poštovanja prema istorijskoj istini”u rušnom kompleksu.

No, kritičari tvrde da bi bezosjećajne "atrakcije", poput amaterskih ponovnih susreta s osobama koje nose nacističke uniforme, mogle pretvoriti u neku vrstu sumornog Diznilenda.

Nekoliko njemačkih pobunjeničkih oficira su 20. jula 1944. pokušali ubiti Hitlera u Vučjoj jazbini. To je ono što čini ovo mjesto još privlačnijim za posjetioce.

Hitler je preživio bombu u torbi sa lakšim povrijedama, uglavnom zahvaljujući masivnom konferencijskom stolu od hrastovine.

U napadu je poginulo četvorica - od kojih su trojica oficira -, a ranjeno više od 20 osoba. 


Trapik kaže da je sada prioritet da na mjestu rekonstrukcije bombardiranja, naprave "simbolične figure u prirodnoj veličini koje prikazuju prisutne u to vrijeme".

Vučja jazbina:

- Hitlerov štab za operaciju Barbarosa, nacistička invazija na SSSR 22. juna 1941., kada je više od tri miliona njemačkih trupa napalo komunističku državu

- Hitler je veći dio rata proveo u ovom štabu - u tadašnjoj Istočnoj Pruskoj - od juna 1941. do novembra 1944. godine

- Bilo je oko 200 instalacija, uključujući dva uzletišta i željezničku stanicu, zaštićeno minskim poljima i protivavionskim puškama

- U štabu su Hitler i njegovi glavni pomoćnici donosili ključne odluke u svojim kampanjama za uništavanje Jevreja SSSR-a i Evrope (Holokaust)

- Italijanski fašistički diktator Benito Musolini i ostali saveznici posjetili su Hitlera u ovoj jazbini

- Lokalitet koji se prostire na 250 hektara važan je izvor prihoda u okrugu Mazurskog jezera, slikovitom području zavisnom o turizmu.


 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog