Politika

Dogovoreno formiranje Savjeta ministara

Nakon devet mjeseci, potpisani su Principi i postignut dogovor za formiranje Savjeta ministara BIH. U sporazumu koji su postigli lider SNSD-a Milorad Dodik, lider HDZ-a Dragan Čović i lider SDA Bakir Izetbegović piše da Savjet Ministara mora biti formiran u roku od 30 dana.

Jedna od dogovorenih tačaka jeste da se u institucijama na svim nivoima obezbijedi zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu sa ustavima, a izbor i imenovanje da se vrši prema kriterijumu dokazane kompetentnosti kandidata. Ukoliko Savjet ministara ne bude formiran u roku od 30 dana, principi i sporazum prestaju da važe, a SNSD već ima spreman plan.

"Sve što nakon ovih 30 dana ne bude završeno kako smo potpisali i dogovorili SNSD će blokirati rad svih institucija i tu niko neće pomoći, ni jedna evropska, niti bilo koja institucija. Pozivam sve instiicuije koje ovdje djeluju, a imaju medjunarodni karakter da podrže ovaj sporazum i da zatraže implementaciju", kaže Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH.

Sastanak tri lidera je održan u organizaciji delegacije EU u BiH i uz prisustvo šefa te delegacije Lars-Gunar Vigemarka. Jedna od ključnih tačaka je implementacija svih sudskih presuda, kako stranih tako i domaćih u vezi Izbornog zakona.
 
Lider HDZ-a je izrazio zadovoljstvo što će se konačno omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast.

"Za nas je od ključnog značaja što je u zajedničkoj izjavi, a zapravo programu rada budućeg Savjeta ministara i parlamentarne većine na državnom nivou, kao prioritet jasno naznačeno provođenje presuda domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BIH, a kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana, kao i njihovo legitimno predstavljanje u sukladnosti s izbornom voljom", kaže lider HDZ BiH, Dragan Čović.

Ovo odlukom bi se deblokirao Predstavnički dom i Dom naroda, te stvorili uslovi za rad zajedničkih institucija na nivou BiH.  Ono što je bilo kamen spoticanja, a to je nastavak saradnje na NATO putu, dogovoreno je. O zahtjevu SDA da se u sporazumijevanju i dogovaranju obezbijedi i uputi NATO-u takozvani nacionalni plan za članstvo, Dodik kaže da će se saradnja odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, uvažavajući sve nivoe vlasti. Naglasio je da će dosadašnji rad komisije za saradnju sa NATO-om, koju formira Savjet ministara, predlagati odluke koje će donositi Predsjedništvo i Savjet ministara.

"Mi smo se u vezi sa tim dogovorili u okviru formulacije koja se može naći u okviru tačke tri, gdje smo rekli da će se saradnja i integracija odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, uvažavajući sve relevantne nivoe vlasti u okviru BiH, da će se nastaviti saradnja, što mi nikada nismo ni sporili, sa NATO-om i da će se u okviru relevantnih odluka Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara odvijati ta saradnja", kaže Dodik.

Ono što sada slijedi jeste da Predsjedništvo na osnovu ovog sporazuma imenuje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Potvrđena je i podjela resora. SNSD-u pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, a Dodik je podsjetio da je kandidat za tu fotelju Zoran Tegeltija. Pored toga Srbima pripadaju i Ministasrtvo komunikacija i transporta, Ministarstvo za ekonomske odnose i Ministarstvo za izbjeglice.

SDA je pored Ministarstva spoljnih poslova dobio i  Ministarstvo odbrane i Ministarstvo bezbjednosti. HDZ-u pripadaju finansije, Ministarstvo civilnih pitanja i Ministasrtvo pravde. 

EU pozdravila sporazum Dodika, Čovića i Izetbegovića

Sporazum lidera političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o formiraju novog Savjeta ministara – uz posredstvo specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka – važan je korak naprijed, prije svega za zemlju i njezine građane. Formiranje vlade je od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju, navodi se u saopštenju. 

Političke stranke su se čvrsto opredijelile da uspostave funkcionalne vlasti i nastave sa provedbom neophodnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi, te sa konkretnim koracima u ključnoj oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Kako bi se zadržao neophodan zamah, očekujemo od političkog vođstva u Bosni i Hercegovini da nastave sa formiranjem vlasti i bez daljnjeg odlaganja omoguće redovno funkcionisanje svih institucija, a kako bi se osigurala provedba reformi u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima", navodi se u saopštenju koje se referira na portparolku EU.

 


 

 


 


 

 

Izvor: ATV/Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog