Politika

Dodik: Mjesec dana za Savjet ministara ili duboka kriza

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je u intervju za Nezavisne novine da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor o formiranju Savjeta ministara i da SNSD nije nikoga uslovljavao, niti bilo šta problematizovao.

Dodik je uvjeren da će se sve završiti u roku od 30 dana, ako bude političke volje. Ističe da je SNSD-u, SDA i HDZ-u BiH stalo da se sve što prije okonča i nastavi evropski put BiH.

- Uvjeren sam da ćemo, ako bude političke volje, za mjesec dana sve završiti. Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Savjet ministara. Rok je 30 dana. Vidjećemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu - rekao je Dodik.

On je naveo da su odugovlačenja formiranja Savjeta ministara bila nepotrebna i da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja, te da je političko Sarajevo nametnulo vještačku priču, jer je imalo kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka.

- Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo ko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na nivou BiH. Prvo smo formirali Predstavnički dom BiH, međutim, blokade su krenule. Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkuliše, blokirali rad Predstavničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu da nastave sa blokadama i da treba što prije formirati vlast na nivou institucija BiH - rekao je Dodik i dodao da su evropski zvaničnici podržali Sporazum.

Kada je riječ o kritikama opozicije, Dodik kaže da SNSD ovim sporazumom nije nikoga izdao i da je jasan stav Srpske o NATO-u.

- Samo ću podsjetiti da postoji odluka Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ovi iz opozicije sjedili i još sjede u Savjetu ministara i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike koja uključuje NATO. Kada je riječ o Sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi - naveo je on.

Na pitanje da li je tačna priča koja se pojavila u javnosti da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, "kao što stoji u planu koji je već sačinjen", Dodik je rekao da o tome nije ništa dogovarano, da treba sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše.

- Vuk Karadžić je rekao: "Čitaj kao što je napisano" - dodao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je istakao da će evropski put BiH biti intenziviran čim se formira Savjet ministara, jer je to pitanje o kojem postoji konsenzus svih u BiH.

Dodik je rekao da je ime predsjedavajućeg Savjeta ministara već poznato.

- Ime predsjedavajućeg (Zoran Tegeltija) je poznato već odavno. Sada slijedi procedura pa ćemo vidjeti. Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH - naveo je Dodik za Nezavisne.

 

Izvor: RTRS

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog