Vijesti

Za 955 stranaca zabranjen ulaz u BiH, najviše zabrana na Turke

Granična policija BiH registrovala je u prvoj polovini ove godine 955 stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u zemlju na osnovu Zakona o strancima, što je u poređenju sa istim periodom lani povećanje za 348 lica ili 57,33 odsto, rečeno je Srni u Graničnoj policiji.

U izvještajnom periodu ulazak je odbijen za državljane 44 zemlje i dva lica iz kategorije izbjeglice, prema Konvenciji iz 1951. godine. Najviše odbijenih ulazaka strancima zabilježeno je kod Turaka - 579 i nosilaca putne isprave samoproglašenog Kosova 155. 

Ulazak u BiH državljanima Turske odbijan je zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe namjeravanog boravka i neposjedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje, nosiocima putne isprave samoproglašenog Kosova, uglavnom zbog neposjedovanja važeće putne isprave i zbog neposjedovanja vize, a državljanima Hrvatske zbog neposjedovanja važeće putne isprave. 

Među državljanima susjednih zemalja bilo je odbijenih ulazaka u BiH, i to iz Hrvatske 26, Srbije sedam i Crne Gore devet, što iznosi 42 lica ili 4,40 odsto od broja odbijenih ulazaka u BiH. 

Prema pregledu odbijenih ulazaka, na granici BiH sa Srbijom zaustavljeno je 350 stranaca, sa Hrvatskom 206 i Crnom Gorom 160, dok ih je u vodenom saobraćaju otkriveno 239. 

Za 428 lica ili 44,82 odsto odbijen je ulazak u BiH zbog nemogućnost dokazivanja svrhe namjeravanog boravka, a za 167 stranaca ili 17,5 odsto zbog neposjedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje. 

Neposjedovanje vize za ulazak, boravak, prelazak preko teritorije BiH ili odobrenje boravka propisano zakonom razlog je zabrane ulaska za 149 lica ili 15,6 odsto. 

Ulazak u BiH odbijen je i za 135 lica ili 14,1 odsto zbog neposjedovanja važeće putne isprave, a za njih 32 ili 3,4 odsto razlog je poništena ili ukinuta viza na ulasku u BiH, dok je za 18 stranaca ili 1,9 odsto postojala zabrana ulaska u BiH, a za 10 lica ili 1,05 odsto falsifikovanje putne isprave. 

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog