Vijesti

Danas počinje Kurban-bajram

Za vjernike Islamske vjeroispovjesti danas počinje Kurban bajram, koji traje četiri dana.

Јedan od pet stubova islama je hadžiluk. U Meki u Saudijskoj Arabiji, na godišnjem hadžiluku je više od dva miliona muslimana.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da očekuje da će praznik donijeti mir u domove vjernika.

"Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH upućujem srdačne čestitke. Neka radost ovog velikog praznika ispune srca i nadahnu da činjenjem dobrih dijela i blagodarenjem Bogu složno djelujemo za bolju budućnost svih naših naroda, radujući se zajedno svakom uspjehu", naglasio je Dodik. 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom Kurban bajrama, uputila je čestitku reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu ef. Abdibegoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH.

„Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH, a povodom nastupajućeg praznika Kurban bajrama, upućujem iskrene čestitke sa željom da praznične dane provedete u zdravlju, miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama i prijateljima.

Neka nastupajući praznik bude, ne samo prilika za darivanje i pomoć onima kojima je potrebna, nego i snažan podstrek za međusobno uvažavanje, razumijevanje i praštanje“, navodi se u čestitki predsjednice Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, u ime Narodne skupštine i u svoje ime, čestitao je predstojeći Kurban-bajram poglavaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima.

„Upućujem vam iskrene čestitke povodom predstojećeg Kurban-bajrama, sa željom da ga proslavite u miru, zdravlju i radosti! Neka nastupajući praznik darivanja i solidarnosti sa drugima, bude prilika da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao i duhovni podstrek za vjersku toleranciju i međusobno razumijevanje, koji su pretpostavka za svaki napredak i bolji život, kako svakog pojedinca, tako i za društvo u cjelini“, naveo je predsjednik Čubrilović u čestitki.

 

Izvor: RTRS/Frontal

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog