Vijesti

Vrhunac toplotnog talasa: Pred nama je najtopliji dan u godini

Zbog visokih temperatura i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa za područje većeg dijela BiH upaljen je narandžasti meteoalarm, dok je za područje Mostara aktivno crveno upozorenje.

Prema prognozama meteorologa pred nama je vrhunac toplotnog talasa i najtopliji dan u godini.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u BiH biti sunčano i vruće, a temperatura će se popeti i do 40 stepeni. Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. U većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći.

Vrućina i sparina imaju nepovoljan uticaj na većinu populacije, a pogotovo hronične bolesnike zbog čega stručnjaci savjetuju da planirane aktivnosti obavite prijepodnevne, a da u najtoplijem dijelu dana izbjegavate boravak na otvorenom.

Toplo vrijeme zadržat će se u utorak s tim da meteorolozi u poslijepodnevnim satima najavljuju zahlađenje u vidu pljuskova i grmljavine, a u srijedu nas očekuje povećanje naoblačnosti i blago pad temepratura.

"U Bosni će preovladavati oblačno vrijeme, a u Hercegovini se nakon sunčanog jutra prognozira povećanje oblačnosti. Kiša i pljuskovi će se pomijerati od jutarnjih sat sa zapada i sjevera zemlje prema jugu i istoku do sredine dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha u Bosni većinom između 15 i 19 stepeni, a u Hercegovini od 20 do 26 stepeni. Najviša dnevna temperatura vazduha u Bosni uglavnom između 20 i 25 stepeni, a u Hercegovini od 27 do 32 stepena", saopšteno je iz Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Meteoalarm, evropski sistem upozorenja od vremenskih nepogoda, izdao je najviše, crveno upozorenje za skoro čitavu Hrvatsku, zbog visokih temperatura do 40 stepeni Celzijusovih, kao i za područje BiH oko Mostara, gdje će temperature takođe biti oko 40 stepeni.

​​Imajući u vidu ekstremno visoke temperature Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite upozorava građane Republike Srpske da, koliko god je to moguće, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova. 

"Velike vrućine mogle bi uticati na većinu populacije, te se preporučuje, boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, suzdržavanje od fizičkih radova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti. Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem", poručili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prilikom izlaska iz kuće, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala. 

​Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite posebno upozorava roditelje da, u ovom periodu, zaštite svoju djecu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visokih temperatura.


Izvor: klix/rtrs/frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog