Društvo

Данас Преображење Господње - Добој и Требиње прослављају крсну славу

Српска православна црква и вјерници данас прослављају празник Преображења Господњег, као молитвену успомену на дан када се Господ Исус Христос преобразио на гори Тавору, чинећи видљивом своју божанску природу.

Према народном вјеровању, Преображење је празник када се "преображава и гора и вода", када се почиње јести грожђе и престаје купање у ријекама.

Преображење Господње је догађај описан у Јеванђељу, односно празник којим се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. Тиме је ученицима дат наговјештај славе каква ће бити у вјечности.

Треће године проповиједања нове вјере, Исус Христос повео је апостоле и ученике своје - Јакова, Петра и Јована у планину гдје се у току ноћи преобразио пред њима и показао им неке од својих божанских моћи. Осим преображеног Исуса, појавили су се и пророци Мојсије и Илија и зачуо се глас Божији, који апостолима рече да никад не губе вјеру у њега и његовог Сина.

Сјај његове таворске свјетлости схвата се као енергија Бога, а не његово испољавање. Као предмет мистичког искуства, ова свјетлост је често описивана у покушајима да се дође до разумијевања и сједињавања са Богом.

На иконама, Преображење Господње се слика тако што се планина Тавор често приказује са три врха. На средњем је Исус Христос у бијелој одјећи, благосиља, из њега се шири свјетлост. На десном врху стоји Мојсије и држи таблице Закона, на лијевом пророк Илија. Испод планине тројица ученика, Петар, Јаков и Јован леже, изгледајући као у заносу. Понекад се са једне стране планине приказују Христос и ученици како долазе на планину, а с друге како силазе - ученици су узнемирени, Христос се осврће и благосиља их.

На Преображење се у цркви освештава грожђе и дијели народу. То није Свето причешће, како неки мисле, већ освећивање у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима гдје нема грожђа, освештава се друго воће, као што су јабуке. На овај дан се строго пости, а дозвољена је употреба рибе у исхрани.

У народу се слави Преображење као прелаз из љетњег у зимски период, кад ваздух и вода постају хладнији, лишће почиње да жути и све у природи што је до тада бујало полако вене. Тог дана се не ради.

Већ око Преображења пролазе несносне врућине и вријеме постаје хладније, нарочито ноћу. Због те промјене у природи настала је у народу изрека: "Преображење је, преображава се и гора и вода".

Добој и Требиње прослављају крсну славу

Град Добој данас ће обиљежити крсну славу - Преображење Господње.

Обиљежавању крсне славе Добоја присуствоваће министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, а, према најави из Градске управе, очекује се и долазак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Према програму прославе, добојско свештенство служиће Свету литургију у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју.

Ломљење славског колача предвиђено је за 12.00 часова у хотелу Парк, уз присуство Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија и српског члана Предсједништва БиХ.

Прослава крсне славе града - Преображења Господњег почела је синоћ вечерњим богослужењем у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић честитао је крсну славу суграђанима и пожелио да "преображењем Господа сви преобразе себе у боље људе и да боље раде како би град напредовао".

- Сигуран сам да присуство кума крсне славе господина /Милорада/Додика значи и за Добој и грађане, јер смо много тога започели и много тога можемо када смо јединствени - рекао је Јеринић.

Крсну славу обиљежава и град Требиње. Тим поводом у Храму Светог Преображења Господњег биће служено празнично јутрење, а потом ће бити обављено ломљење славског колача.

Програмом је предвиђено полагање цвијећа на Споменик погинулим борцима, а у 12.00 часова свечана сједница Скупштине Града.

У 18.00 часова у Музеју Херцеговине биће изведена монодрама "Има једна земља", првака Зрењаниског народног позоришта Јовице Јашина.

Свечана литија проћи ће улицам Требиња након 20.00 часова, а славске свечаности биће завршене на Тргу слободе концертом македонске звијезде Калиопи.

Обиљежавање крсне славе града почело је јуче отварањем Сајма вина и меда у градском парку у Требињу.

Свечаност је потом настављена изложбом у Музеју Херцеговине поводом 110 година од рођења сликарке Милене Шотре Гаћиновић, те концертом Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Преображење Господње обиљежава и општина Прњавор. Обиљежавање крсне славе општине почеће литургијама у храму Светог великомученика Георгија и Спомен-храму на Вучијаку.

 

Извор: ртрс

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog