Svijet

Merkel: Evropa će biti ujedinjena kada se sve zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU

Evropa će biti uistinu ujedinjena tek kada se sve zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU, izjavila je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Politico.

Ona je podsjetila na snažnu predanost Berlina proširenju EU, ideju koja je nepopularna kod nekih EU vlada i mnogih glasača u zapadnoj Evropi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron posljednjih je godina posebno skeptičan prema proširenju.

Merkel je govorila juče na događaju u Mađarskoj povodom obilježavanja 30. godišnjice „Panevropskog izletišta“ - događaja koji se smatrao ključnim trenutkom pada gvozdene zavjese i spajanjem zapadne i istočne Evrope.

Ali njemačka kancelarka je rekla da evropsko jedinstvo neće biti završeno dok cijeli zapadni Balkan ne uđe u EU.

"Ako stvari gledate geostrateški i pogledate kartu, tada će postojati samo uistinu ujedinjena Evropa sa državama Zapadnog Balkana", rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Sopron.

Šest država zapadnog Balkana nisu članice EU. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su države kandidati za članstvo u EU, dok su Bosna i Hercegovina i Kosovo klasifikovane kao "potencijalni kandidati".

I Srbija i Crna Gora već godinama su uključene u razgovore o članstvu. Ministri EU odlučili su u junu odgoditi odluku o tome hoće li započeti razgovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom barem do oktobra, uglavnom zbog otpora Francuske i Holandije.

 

Frontal

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog