Region

Јolaj: Vidio sam kako Haradinaj likvidira

Prvi komšija ratnog zločinca Ramuša Haradinaja Ram Јolaj izjavio je da je lično vidio kako Haradinaj likvidira srpskog policajca zbog čega su mu Haradinajevi ljudi oteli oca i sina, a on morao da pobjegne sa Kosova i Metohije.

Poslije zločina terorističke OVK nad Srbima od 24. marta 1998. godine, komandir policijske stanice u Rzniću Miodrag Otović je sa još jednim kolegom došao da uhapsi Haradinaja, koji je izletio iz kuće, pucao na policajce i ubio Otovića.

Јolaj u izjavi za Večernje novosti navodi da su on i njegova porodica sve vidjeli i da je zbog toga počeo njihov progon.

- Video sam Otovića kako pada, bio sam udaljen pedesetak metara. Ramuš je potom pobegao - rekao je Јolaj.

Ramin otac Binak Јolaj i sin Muharem su oteti, kao i njegov drugi sin, koji je uspio da pobjegne.

- Tražili su ga, kao i mene, da nas odvedu, ali smo se skrivali mejsec dana po šumama, a onda se dokopali Berana. Tamo sam se predao vjeri i kao derviš tražio mir i oproštaj za zločince, brinući o snahi i šestoro dece sina Muharema. U Glođane i na Kosmet, nikad nisam smei da se vratim - rekao je Јolaj.

On je još prije 15 godina ispričao svoju priču reporteru Novosti u Beranama, a zatim i svjedočio i u Haškom tribunalu.

Bio je jedan od rijetkih svjedoka koji je posredstvom video-linka, prije 12 godina, iznio konkretne dokaze protiv Ramuša Haradinaja.

Ostali svjedoci su pobijeni, ističe list.

Ram Јolaj nikada nije saznao sudbinu svog oca i sina, ali prema pouzdanim izvorima, oni su odvedeni u logor u Piskotama kod Đakovice, gdje su prošle godine u masovnoj grobnici "Bunker" pronađeni posmrtni ostaci pedesetak Srba.

Među njima je i petočlana porodica Šutaković iz Đakovice - Nedeljko, njegova supruga Dara i sinovi Radoman, Aleksandar i Đorđe.

U toku su analize ostalih posmrtnih ostataka.

 

Izvor: Srna

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog