Svijet

Predsjednik Brazila odlučio da prihvati pomoć, ali pod jednim uslovom

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro otvoren je za primanje strane pomoći povodom velikih požara u Amazoniji, ali samo ako njegova zemlja bude kontrolisala taj novac, rekao je njegov portparol.

Ova objava sugeriše da je Bolsonaro odustao od ranijeg zahtjeva da francuski predsjednik Emanuel Makron povuče "uvrede" na njegov račun prije nego što prihvati ponudu od G7.

"Vlada Brazila je preko predsjednika Bolsonara otvorena da primi finansijsku podršku od organizacija ili država. Suštinska tačka je da ovaj novac, po ulasku u Brazil, bude pod kontrolom brazilskog naroda", rekao je portparol Otavio Rego Baros, prenio je AFP.

Bolsonaro se ranije verbalno suokobio sa Makronom povodom najvećih požara u Amazoniji u posljednjih nekoliko godina. Ova kriza privukla je pažnju svjetske javnosti i može da ugrozi veliki trgovinski sporazum između EU i južnoameričkih država.

Šef osoblja brazilskog predsjednika juče je odbio ponudu G7 od 20 miliona dolara za borbu protiv požara u Brazilu i Boliviji, rekavši da Makron treba da vodi računa "o svojoj kući i svojim kolonijama".

Kasnije je i sam Bolsonaro rekao da Makron mora da povuče lične uvrede na njegov račun i da tek onda može da se razgovara o tome da se bilo šta prihvati od Francuske.

Francuski lider prošle sedmice je optužio Bolsonara da mu je lagao u vezi sa obavezama koje preuzima u borbi protiv klimatskih promjena i zaprijetio blokiranjem trgovinskog sporazuma čija je priprema trajala nekoliko decenija.

 

Izvor: Nezavisne

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog