Republika Srpska

Dodik: Srpskoj od Srbije do kraja godine 25 miliona evra

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Srbija pomoći Republiku Srpsku sa 25 miliona evra do kraja godine kako bi se održala likvidnost i sposobnost budžeta da izvrši sve svoje obaveze i istakao da je u poslednje vreme Srbija odobrila više od 32 miliona evra pomoći za lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

On je rekao da je tih 25 miliona evra najveći i najznačajniji obim pomoći koji je Republika Srpska ikad imala od Srbije.

Prema njegovim riječima, sve opštine u Srpskoj kao i četiri u Federaciji BiH koje imaju srpsku većinu dobijaju pomoć od Srbije.

Dodik je zbog toga zahvalio predsjedniku Vučiću i njegovom timu, ministru finansija Srbije, premijeru Ani Brnabić kao i cijeloj Vladi i svima okupljenima oko ideje da se pomogne Republici Srpskoj.

U razgovoru sa Vučićem dogovoreno je da se pomogne i opštinama u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom koje, kako Dodik navodi, federalni organi vlasti u Sarajevu potpuno zapostavljaju, gdje se uzurpiraju mnoga prava odlučivanja o infrastrukturnim stvarima i resursima i gdje se pokušavaju degradirati javni sektori, poput zdravstva, obrazovanja.

– Zahvaljujući Srbiji moći ćemo ove godine da koncentrišemo podršku Drvaru od milion evra – kaže Dodik, te navodi da će i druge opštine, poput Grahova, Glamoča i Petrovca dobiti dodatno po 250.000 do 300.000 evra za rešavanje infrastrukturnih problema.

U Grahovu ćemo, kaže Dodik, obnoviti kuću i spomen-dom Gavrilu Principu.

– Pomoć Srbije opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH biće obimna i uticaće znatno na stanje i stabilnost naših javnih računa i rješavanje infrastrukturnih problema – naveo je srpski član Predsedništva.

Dodik je dodao da u Republici Srpskoj podržavaju napore predsjednika Vučića u stabilizaciji Srbije.

– Kad čujem ponekad kritike na bilo šta što su Srbi uradili, znam da to rade ljudi koji nikad ništa nisu uradili – rekao je Dodik i zaključio: “Mislim da Vučić dobro vodi Srbiju”.

 

Izvor: Blic 
Blog