Svijet

Ovo su najsigurniji gradovi na svijetu u 2019.

"Economist Intelligence Unit" je predstavio Indeks sigurnih gradova za 2019. godinu.

Rangirao je 60 destinacija širom svijeta na osnovu nekoliko kriterijuma: digitalne sigurnosti, zdravstvene sigurnosti, infrastrukture i lične sigurnosti.

Na vrhu liste je Tokio. Najnaseljenija metropola na Zemlji ima osvojenih 92,0 od mogućih 100 bodova.

Singapur je na drugom mjestu sa 91.5 osvojenih bodova, a japanska metropola, Osaka, je na trećem mjestu, sa 90.9 bodova. Ovi gradovi su bili na prva tri mjesta i u prethodne dvije godine SCI rang liste, 2015. i 2017. godine, tako da ovo nije nikakva novost.

Od evropskih gradova, u prvih 10 na listi, ušli su Amsterdam koji je na 4. mjestu i Kopenhagen koji je na 8. mjestu.

Jedini američki grad koji se plasirao u top 10 bio je glavni grad Vašingotn, ostavljajući tako iza sebe Čikago koji se našao na 11. mjestu. 

Naše razumijevanje sigurnosti grada promijenilo se posljednjih godina, navodi se u izvještaju SCI.

S pitanjima poput terorizma i klimatskih promjena koje ljudi sve više zaokupljaju, sastavljači indeksa kažu da sada uzimaju u obzir sposobnost grada da „odstupi“ nakon prirodne katastrofe ili katastrofe koju je stvorio čovjek.

Indeks sigurnih gradova ispitivali su službe hitnih pomoći koje su na raspolaganju u gradu, transportne objekte, osiguranje od katastrofe, razvoj rizika od katastrofe i spremnost na sajber-bezbjednost.


Tokio je takođe na vrhu liste u pogledu njegove digitalne sigurnosti, ali Singapur je ocijenjen višim brojem sigurnost infrastrukture i lične sigurnosti.

Hong Kong je sa 9. mjesta na kome se nalazio u 2017. godini, pao na 20. mjesto ove godine. Grad su potresli siloviti antivladini protesti u posljednjih nekoliko mjeseci, što je dovelo do pada broja posjetilaca.

Gradovi ne moraju biti bogati da bi bili sigurni, kaže se u izvještaju, mada naglašavaju da se gradovi u zemljama u razvoju uglavnom pojavljuju niže na listi.

Na dnu liste, na broju 60, našao se Lagos u Nigeriji, sa 38,1 bodova.

Posljednjih pet mjesta na ovoj listi zauzimaju Karakas u Venecueli, Jangon u Mjanmaru, Karači u Pakistanu i Daka u Bangladešu.

 

TOP 10:

1. Tokio

2. Singapur

3. Osaka

4. Amsterdam

5. Sidnej

6. Toronto

7. Vašington

8. Kopenhagen

9. Seul

10. Melburn

 


Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog