Vijesti

Kasipović: Sudije i tužioci moraju biti moralne vertikale

Ministar pravde Repulike Srpske Anton Kasipović istakao je da kriterijumi za izbor sudija i tužilaca treba da budu predmet novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH jer oni koji donose odluke, sude, moraju imati besprijekornu prošlost.

- Sudije, tužioci, oni koji donose odluke, sude, presuđuju, vode postupke ili upravljaju ili rukovode pravosudnim institucijama moraju imati besprijekornu prošlost, adekvatno obrazovanje, status u društvu, odnosno moraju biti moralne vertikale koje obezbjeđuju dignitet pravosuđu kao važnom segmentu društva - rekao je Kasipović komentarišući upozorenje Evropske komisije da bi prilikom imenovanja sudija i tužilaca trebalo da bude vođeno računa o njihovoj prošlosti.

Kasipović je za Glas Srpske ocijenio da postoje različita mišljenja, ocjene, sugestije pa i viđenja kako unaprijediti rad VSTS-a, te naglasio da je neophodno raditi na donošenju novog zakona o VSTS-u i da će u tom poslu svakako učestvovati i Ministarstvo pravde Srpske.

Govoreći o zastoju u reformi pravosuđa u BiH, on je naglasio da je bilo dosta prilika, potreba i obaveza da bude mnogo više urađeno.

Prema njegovim riječima, ono što se nije dešavalo u reformama u BiH, realizovano je u Republici Srpskoj uz puni angažman Vlade Srpske i Ministarstva pravde.

- Ono što smatram da je problematično u vezi sa zastojem u reformi prvosuđa u BiH je to što nismo iskoristili snažnu podršku, stručni i finansijsku, koju nam je svih ovih godina pružala Evropska komisija - rekao je Kasipović.

On je dodao da je neophodno nastaviti proces reformi u pravosuđu BiH , ali da je ono u šta je definitivno siguran to da reforme u pravosuđu u Srpskoj idu zavidnim ritmom i u smislu obima i kvaliteta.

- Dužni smo prema građanima u BiH da što prije usvojimo revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina i da se krene sa njenom realizacijom - rekao je Kasipović.

Kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije, Kasipović je naveo da su svi jednaki pred zakonom i da "ne smije biti malih i velikih".

On je rekao da će se do kraja godine pred Narodnom skupštinom Srpske naći nekoliko važnih prijedloga zakon ili izmjena postojećih koji će doprinijeti vladavini prava u Srpskoj.

 

Izvor: Srna

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog