Vijesti

Преминуо Милан Милановић, потписник Ердутског споразума

Потписник Ердутског споразума и бивши помоћник министра одбране САО Источне Славоније Милан Милановић преминуо је у недјељу у 64.години, саопштила је Милановићева породица. Милановић ће бити сахрањен у Сурдуку.

Ердутски споразум о подручју источне Славоније, Барање и западног Срема потписан је у Жутој кући у Ердуту (српска страна) и у Загребу (хрватска страна) 12. новембра 1995. године.

Њиме је предвиђено покретање процеса мирне реинтеграције Источне Славоније, Барање и Западног Срема у уставно-правни поредак Републике Хрватске. Споразум је у име српске стране потписао Милановић, а у име хрватске стране шеф кабинета Предсједника Хрватске Хрвоје Шаринић.

Споразум су припремили и у њему посредовали амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт и потпредседник Међународне конференције у бившој Југославији Торвалд Столтенберг.

Потписивању споразума је претходио договор хрватског предсједника Фрање Туђмана и предсједника Србије Слободана Милошевића у Дејтону, гдје се под окриљем САД одвијала мировна конференција о Босни и Херцеговини.

На основу Споразума основане су двије организације Срба у Хрватској: Заједничко вијеће општина и Српско народно вијеће, преноси Танјуг.

 

Извор: Политика 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog