Region

Peović: "Srbi danas u Hrvatskoj igraju ulogu Židova"

Kandidat Radničke fronte na izborima za predsjednika Hrvatske Katarina Peović, sinoć je gostovala u RTL Direktu.

Komentarišući trku predsjedničkih favorita, Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore, Peović je rekla da je to izgubljena bitka.

"Ko god pobijedi, narod će izgubiti. To je bitka među ljudima koja narodu ništa dobro donijeti neće", rekla je, dodajući da Milanović nije njezin protukandidat.

"Mislim da on i ja ne dijelimo apsolutno nikakve vrijednosti. Imao je priliku pokazati šta misli i namjerava napraviti jer je obavljao jednu od najvažnijih funkcija u državi. Provodio je antiradničke politike, srezavao radnička prava, pogodovao je kapitalu. Ne možemo reći da je lijevi kandidat, a niti on sam sebe takvim smatra. Nismo niti svjetonazorski isti, imao je potrebe Franji Tuđmanu odati hommage na aerodromu. Imamo u Beogradu jednog Nikolu Teslu, to je puno važniji čovjek za hrvatsku istoriju", kazala je Peović.

Radničku frontu mnogi doživljavaju kao neku vrstu Komunističke partije. Peović je istakla da prema tom razdoblju gledaju kritički.

"Komunistička partija sigurno je imala pozitivne elemente i vrijednosti koje je prije svega prenosila organizacija NOB-a, provođenje modernističkog projekta i samouprave koja je socijalistima danas važan eksperiment, ali Radnička fronta i ja se kritički odnosimo prema Komunističkoj partiji i ideji te prosvijećene elite koja nas sve treba voditi. Demokratska smo stranka i smatramo da je važno da svi jednako participiraju i odlučuju o pitanjima koja se na nas odnose i u tom smislu Komunistička partija ne može biti uzor", kazala je Peović.

Kaže da je i Bangladeš kapitalistička zemlja pa ga niko ne spominje.

Ipak, sve zemlje u koje Hrvati masovno odlaze i iseljavaju su kapitalističke zemlje - Irska, Danska, Švedska, Njemačka...

"Kad se govori o kapitalizmu, voli se govoriti o Švedskoj, a niko ne govori o Bangladešu, Indiji, Africi, koje su isto kapitalističke zemlje. Većina zemalja su kapitalističke. Kad se govori o socijalizmu, voli se uzeti primjer Venecuele, Kube ili Kine, ali se zaboravlja kako su one izgledale prije prijelaza na jedan oblik socijalizma. S ogromnim siromaštvom, ljudi su bili na rubu gladi. Nakon Čaveza, recimo, u Venecueli se popravio standard većine stanovništva", rekla je Peović koja za sebe kaže da je antikapitalistkinja.

Upitana koja zemlja bi onda bila uzor, odgovorila je: "Demokratski socijalizam nema uzora. Postoje socijalistički elementi i u kapitalističkim zemljama, pogotovo skandinavskim. Pojavljuju se nove ideje u SAD-u i Velikoj Britaniji. Demokratski socijalizam ne nastaje preko noći, ali jedina je alternativa, ako ništa drugo, onda zbog klimatskih promjena."

Srbe uporedila sa Židovima u nacističkoj Njemačkoj

Jedna od glavnih tema u medijima proteklih je dana Milorad Pupovac, koji je izazvao žestoke reakcije izjavom u kojoj je, zbog nedavnih huliganskih i šovinističkih ispada, Hrvatsku uporedio s NDH.

"Ne bih Pupovca komentarisala, svakako ga ne bih kritikovala. Srbi danas u Hrvatskoj igraju ulogu Židova. Koriste se za homogenizaciju većinskog naroda protiv manjinskog. Izuzetno je važno da primijetimo zašto radimo na takvom odvajanju Srba i Hrvata umjesto da se bavimo ekonomskim temama, kritikujemo kapitalističke elite koje su nas dovele do ovoga gdje jesmo. Kapitalističke elite preko svojih političkih predstavnika proizvode sukob koji je potpuno nebitan. Naravno da je to kapitalistička zavjera. Pozadina takve motivacije da se proizvodi neprijatelj u obliku Srbina je potpuno identična motivaciji proizvodnje Židova u nacističkoj Njemačkoj", rekla je Peović.


Izvor: index.hr
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog