Politika

Fotelja bez konkursa: Bankarska službenica preuzela brigu o kulturnom nasljeđu

Bez raspisanog konkursa Jasna Milešević preuzela je dužnost direktorice Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske

Slobodanu Nagradiću nedavno je istekao mandat direktora Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske. Nagradić, koji je član DEMOS-a, će biti zbrinut, pošto će postati savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i stranačkog šefa Nedeljka Čubrilovića. Ovu informaciju je Žurnalu u telefonskom razgovoru potvrdio i sam Nagradić, navodeći da je već izršio primopredaju dužnosti novoj direktorici Jasni Milešević.

LISTA KOJA BLISTA

Mileševićeva je kadar „Ujedinjene Srpske“. Zavod djeluje u sklopu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, na čijem čelu je Natalija Trivić, takođe iz „Ujedinjene Srpske“. Izborni slogan ove stranke bio je „Lista koja blista“. Nema sumnje, kadrovi ove stranke su sve „biser do bisera“.

I iz Ministarstva prosvjete i kulture RS Žurnalu su potvrdili da je Slobodanu Nagradiću istekao mandat direktora Republičkog zavoda za zaštitu kulturno -istorijskog i prirodnog nasljeđa i da je Vlada RS na sjednici održanoj 12. avgusta 2019. godine donijela Rješenje o postavljenju Jasne Milešević za vršioca dužnosti direktora te institucije.

Takođe je potvrđeno da za direktora Zavoda još nije raspisan konkurs.  

Žurnal je kontaktirao nadležne u Agenciji za državnu upravu (ADU) RS, koji su potvrdili da nije objavljen javni konkurs za ovu poziciju. Na naše pitanje – da li se u slučaju imenovanja javnih službenika, pa i u slučaju imenovanja direktora Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, mora raspisati konkurs, iz ADU su odgovorili da je to standardna procedura, jer za svako imenovanje državnih službenika mora da bude raspisan javni oglas. U slučaju imenovanja Miliševićeve očigledno su prekršene zakonske procedure.

Očigledno, objavljivanje javnih oglasa za zaposlenje u entitetskim institucijama, kao i bodovanje kandidata puka su formalnost, jer se unaprijed zna ko će dobiti posao.

Stvari su, zapravo, završene na sljedeći način, objašnjava izvor Žurnala. Jasna Milešević imenovana je, bez raspisanog konkursa na tu funkciju, a tek kasnije će biti raspisan javni oglas. Treba li naglasiti, unaprijed osuđen na propast.

S obzirom na to da konkurs nije raspisan, nije poznato ni koje reference treba da ima direktor Zavoda. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS Žurnalu su odgovorili da je Mileševićeva diplomirani ekonomista.

Na njenom Fejsbuk profilu navedeno je samo to da je pohađala Ekonomsku školu u Banjaluci i da je ranije radila u jednoj od banaka.

BANKARSKA SLUŽBENICA

Biće zanimljivo pratiti koliko bivša bankarska službenica stručno i adekvatno može da se brine o kulturno-istorijskoj baštini i prirodnim biserima u Republici Srpskoj.

„Ujedinjena Srpska“ Nenada Stevandića polako, ali sigurno, mete kadrove ostalih koalicionih partnera SNSD-a u vladajućoj koaliciji, od DNS-a, DEMOS-a, SP RS, do NDP-a Dragana Čavića. Bivši direktor Zavoda Slobodan Nagradić će na savjetničku poziciju, kod predsjednika parlamenta RS Nedeljka Čubrilovića. Istini za volju, ni Nagradić tokom višegodišnjeg mandata na čelu Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske nije učinio mnogo. Bez njegovog odgovora su ostala pitanja o izmještanju i uništavanju stećaka u mjestu Mladice, na području Istočnog Sarajeva. Valjda za Nagradića stećci ne spadaju u kulturno-istorijsko-nasljeđe, mada su 2016. godine uvršteni na Listu svjetske kulturne baštine (UNESCO).

Ovaj nekadašnji visoki funkcioner Partije demokratskog progresa (PDP), koji je čak bio i kandidat te partije za predsjednika Republike Srpske na izborima 2006. godine, nakon što nije uspio osvojiti poslanički mandat u parlamentu BiH na izborima 2010. godine, napustio je opoziciju i prešao u redove vladajućih. Kao i ostali politički konvertiti u BiH, nesigurne opozicione vode zamijenio je sigurnim vladajućim, pa je kao kadar DNS-a postavljen na mjesto direktora Zavoda, gdje su ga čekali redovna, visoka primanja. Kada je nakon prošlogodišnjih opštih izbora došlo do cijepanja u DNS-u, Nagradić je stao na stranu Nedeljka Čubrilovića i postao član DEMOS-a. Ostao je bez direktorske fotelje, ali će i kao Čubrilovićev savjetnik imati sigurna, redovna i solidna primanja.

 

Piše: Ljiljana Kovačević

Izvor: zurnal.info
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog