Društvo

Из ратног дневника једног партизана (XIII): Ток преговора са италијанским официрима

Бањолучанин Милан Глишић (1913-1992) је био мајор ЈНА, носилац Партизанске споменице 1941. и других ратних одликовања. Рат је окончао као командир артиљеријског дивизиона Осме крајишке бригаде. Сваке сриједе на Фронталу имате прилику да прочитате прво јавно објављивање одломака из ратног дневника Милана Глишића

Италијански генерал је кренуо са излагањем њихових захтјева. Да ми положимо оружје или да потпишемо уговор с њима и да би нам тада дозволили да имамо оружје, али да не смијемо нападати ничију војску, већ сарађивати с њима и бити лојални. Он гарантује да Италијани неће пуцати на нас и да им можемо слободно продавати намирнице... 

Славко Родић каже:- Генерале ви гарантујете за вас Талијане, али нам не гарантујете за усташе и домобране. То није за нас спас. Још тражите да слободно идете у наша села, а нема гаранција, како би се ваши војници понашали према нашем народу. Хоће ли пљачкати и одузимати као усташе? Затим је говорио Вељо Стојнић и рекао:- Ви сте личност и имате утицаја. Тражите од Анте Павелића да усташе расформира и казни за покоље које чине његове усташе. Нека распусти логоре невиног народа и нека се народ врати кућама, ко је жив...! Италијански генерал одговара:- Нисам компетентан да говорим са Антом Павелићем, нити да дајем гаранције за јединице Независне државе Хрватске. Ја сам подређен Дучеу и краљу Италије. Могу само да говорим о мојим потчињеним јединицама и да им наређујем. Тражим од вас да могу слободно да се крећемо по територији без бирбе и о томе тражим да се споразумимо. Ми са вама преговарамо, а ви сте побуњеници. 

Како се зове ваша формација? Ваш симбол и грб? За кога сте? Како се зове ваша војска? Миле Глишић и други му кажу:- Ми смо герилци...! - За кога се боре ваши герилци? За фашизам или комунизам? За кога се ви борите? пита генерал. Славко Родић каже:- Ми смо војска која штити свој народ од угњетавања и уништења. Боримо се за своје личне и животе свога народа и његову имовину. То је наше гесло... Генерал настави :- Вама је потребно свашtа за живот. Сол, петролеум, дуван, одјећа...Ми бисмо вама дозволили оружје, када би ви били четници и сарађивали с нама, помагали нашој војсци, трговали са нама и јављали о онима који хоће да нас нападну, о комунистима..! 

Онда су се наши руководиоци договарали о томе шта ће рећи генералу. А, онда му саопштили:- Ми не можемо с вама ићи у споразум, а разлози су следећи: 1. Ви нисте стално овдје да нас можете штитити. 2. Ви нама не гарантујете да нас усташе неће и даље клати, нити гарантујете да ће мировати хрватска војска. 3. Ми , оно што имамо жита и стоке, то треба нашем народу за живот. 4. Ви неможете гарантовати да ће се ваша војска понашати поштено у нашим селима, а ми неможемо гарантовати вама да ће наши људи бити мирни и да неће пуцати на вашу војску, ако се направи неки ексцес. Ми можемо наставити преговоре са вама, ако учините нешто код Павелића да укине усташе и тако уведе мир. Италијани су предложили паузу да би се консултовали. 

 

Сљедећи наставак: Наставак преговора са Италијанима

Текст приредио и уступио: Борислав-Боро Глишић, син Милана Глишића

 

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog