Region

Najveća vojna vježba Vojske Srbije na vodi -"Begej 2019"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Združenoj taktičkoj vježbi sa bojevim gađanjem "Begej 2019". Predsjedniku Srbije pridružio se i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je prisustvovao ovom događaju i naglasio da je Srbima veoma važan osjećaj da imaju snažnu i sposobnu vojsku.

Nakon vježbe je potpisan sporazum o primopredaji opreme koju je Kina donirala Vojsci Srbije.

Sporazum su potpisali načelnik uprave za planiranje i razvoj Generalštaba VS brigadni general Milan Popović i načelnik Kancelarije za međunarodno-vojnu saradnju Centralnog vojnog komiteta general major Si Guovej.

Vojna vježba održana je na privremenom poligonu "Titel".

Na vježbi "Begej 2019" učestvuovalo je više od 900 pripadnika Vojske Srbije iz Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade.

Učesnici vježbe izvodili su riječni i specijalni desant, brodsku vatrenu podršku, uspostavljanje mostnog mjesta prelaska, kao i nalete vazduhoplova RV i PVO.

Ukupno je angažovano 228 sredstava, i to 33 borbena vozila, 31 plovni objekat, 13 vazduhoplova, 62 neborbena vozila i 89 inženjerskih sredstava.

Vježbi su uz predsjednika Republike Srbije  i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića prisustvovali i  ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnika Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Bio je prisutan i potpredsjednik Centralne vojne komisije Kine, general Džang Juosjao


Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog