Politika

Mazalica: Ministri u Savjetu ministara BiH iz SDS-a i PDP-a da podnesu ostavke

Ministri iz SDS-a i PDP-a u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine treba da podnesu ostavke ako žele da doprinesu formiranju vlasti na nivou BiH jer u tom slučaju stranke iz Sarajeva neće postavljati izmišljeno pitanje NATO-a, rekao je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

"Ako ministri iz tih stranaka podnesu ostavke, onda ih mijenjaju njihovi zamjenici koji nisu Srbi. Tada u Savjetu ministara ne postoje Srbi i onda se ne mogu donijeti odluke i tada je blokiran Savjet ministara", naveo je Mazalica.

On je naglasio da je pitanje NATO-a sekundarno i istakao da je Republika Srpska o tome donijela rezoluciju u Narodnoj skupštini RS.

"Nije pitanje da li jesmo ili nismo za NATO. Sve što se dešava jeste da bude produžen mandat ministrima (u Savjetu ministara) Draganu Mektiću, Mirku Šaroviću i Igoru Crnadku", rekao je Mazalica za Alternativnu televiziju.

On je napomenuo da vlast na nivou BiH treba formirati u skladu sa zakonom, budući da, kako je ukazao, trenutna situacija ide ka tome da novi saziv Savjeta ministara formira SDA sa SDS-om i PDP-om.

Mazalica je podsjetio da je i lider SDA Bakir Izetbegović ranije rekao da "imaju partnere mimo Dodika" sa kojima će formirati Savjet ministara.

"Sve vrijeme se ide ka tome da na nivou BiH bude formirana vlast sa SDS-om i PDP-om, iako je daleko od toga da su te stranke pobjednici na bilo kojem nivou izbora", rekao je Mazalica.

On je istakao da je "poruka koja se nameće iz ove situacije to da Bošnjaci određuju koje političke partije iz RS su za njih podobne i sa kojima žele da konstituišu vlast".

"To je omča oko vrata Republici Srpskoj", napominje Mazalica.

On je ponovio da vlast treba formirati u skladu sa zakonom, kao i egzaktno utvrditi koliku štetu Republika Srpska trpi, i finansijsku, i političku.

"To je prvenstveno pitanje za Upravu za indirektno oporezivanje BiH", rekao je Mazalica.

On je naglasio i da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske potrebno pažljivo izvagati na koji način Republika Srpska može vratiti prenesene nadležnosti.

 

Izvor: N1 
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog