Vijesti

Održan protest u Novom Gradu protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori

U organizaciji Inicijative "Trgovska mora, reci - NE MOŽE" danas je u Novom Gradu održan protestni skup i potpisivanje istoimene peticije.

Još jednom je snažno poslata poruka protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na samoj granici Bosne i Hercegovine.

Suorganizator ovog protestnog okupljanja je Vlada USK-a sa premijerom Mustafom Ružnićem na čelu koja je uz prisustvo svih ministara u Vladi USK-a danas dala punu podršku protestnom okupljanju i protivljenju moguće izgradnje odlagališta nuklearnog otpada, 850 metara od Novog Grada. Pozivu organizatora odazvali su se i poslanici u Skupštini USK-a, načelnik Opštine Bosanska Krupa te poslanici u Parlamentu BiH i Federacije BiH.

Podsjećamo da je za 30. septembar 2019. godine planirano donošenje finalne odluke nadležne resorne komisije u Hrvatskoj i u znak ponovnog skretanja pažnje na ugroženost Nacionalnog i Parka prirode Una, oko 300.000 ljudskih života u oba bh. entiteta. S tim u vezi, pozvane su sve institucije BiH da do 30. septembra utvrde ili potvrde zvanične odluke protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, a pozvano je i Predsjedništvo BiH da hitno formira akcioni tim, kako bi kao nadležna institucija za vanjsku politiku BiH vlastima u Republici Hrvatskoj jasno predočilo stav o protivljenju naše države po pitanju odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

Sa skupa su pozvane i EU i međunarodna zajednica da se aktivno uključe i zatraže poštivanje međunarodnih pravnih akata koje su BiH i RH potpisale.

- Zahvaljujemo svim građanima koji su do sada potpisali peticiju i institucijama koje su svojim postupcima i djelima pomogle da se zaštiti interes građana BiH te se nadalje pozivaju sve institucije NVO, političke stranke i građani da se i dalje uključe u akciju potpisivanja peticije i jasnog protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, naveli su organizatori današnjih protesta.

Do danas je peticiju potpisalo više desetina hiljada ljudi u gradovima BiH, ali i putem interneta. Iz Inicijative pozivaju sve građane da se odazovu i narednom protestnom skupu koji je zakazan za 27. septembar 2019. godine u organizaciji predstavnika Opštine Novi Grad.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog