Muzika i film

10 najboljih filmova 21. vijeka

Bilo da ste ljubitelj romantičnih, naučno-fantastičnih ili čak istorijskih filmova nijedan sa liste vas neće ostaviti ravnodušnim, a to i jeste kriterijum koji mora da zadovolji svaki od njih, nezavisno kojem žanru pripada.

Team America: World Police (2004) – Tim Amerika: Svjetska policija

Ovo je američka komedija  koju je režirao Trey Parker. Ovaj film je satira velikih budžetskih akcijskih filmova i sa njima povezanih klišea i stereotipa, s posebno duhovitim naglaskom na globalnu politiku SAD-a.

Mulholland Drive (2001)- Bulevar zločina

Film je originalno zamišljen kao pilot epizoda televizijske serije pa je njegov reditelj (David Lynch,) veliki dio snimio kako bi ostavio mogućnost za potencijalne nastavke.  Međutim, nakon što su televizijski producenti vidjeli Lynchovu verziju, odbili su projekat pa je redatelj dodatno snimio kraj i tako sve upakovao u film. Takva polupilot verzija, uz Lynchov karakteristični stil snimanja ostavili su sve događaje u istome otvorenim za nagađanje, diskusije i razne teorije. Sam Lynch odbio je ponuditi objašnjenje filma, ostavljajući publici, kritičarima i filmskoj ekipi da spekulišu o tome što film zapravo želi reći.

Moonlight (2016) - Mjesečina

Ovo je prvi film sa LGBTQ temom koji je dobio nagradu - i on se mora svrstati u jedan od vizuelno i tonski prilično ambicioznih filmova: ispričan je u tri dijela, a svaki prikazuje faze represije u životu mladog čovjeka iz Majamija.

Synecdoche, New York (2008) – Sinegdoha, Njujork

Radnja se odvija oko reditelja Cadena Cottarda (Phillip Seymour Hoffman) koji radi na vrlo zahtjevnom pozorišnom komadu. Njegova supruga Adele (Catherine Keener) ga je napustila i s kćerkom Olive otišla u Berlin, a nova veza sa šarmantnom Hazel (Samantha Morton) raspala se već u startu. Uz to, napala ga je i misteriozna bolest koja mu polako blokira autonomne funkcije.

Hidden (2005) - Skriveni

Ray,Claire i njihova sedmogodišnja kći Zoe su prosječna američka porodica u Kingsvilleu u Sjevernoj Karolini - osim što su bili u skloništu u kojem su za ukupno 301 dan boravka tamo svoj cementni zatvor pretvorili u dom, sjećajući se prošlosti  i nadajući se normalnom životu jednog dana.

In the Mood for Love (2000) – Raspoloženi za ljubav

Romantični film iz Hong Konga koji je napisao i režirao Wong Kar-Wai. Priča govori  o muškarcu (Tony Leung) i ženi (Maggie Cheung) čiji supružnici su imali aferu i koji polako razvijaju osjećaje jedno prema drugom.

Under the Skin (2013) – Ispod kože

Naučnofantastični film koji je režirao Jonathan Glazer, a  Scarlett Johansson je maestralno odigrala ulogu nezemaljske žene koja plijeni muškarce u Škotskoj. Zanimljivo je to što su mnogi prizori snimljeni skrivenim kamerama.

Boyhood (2014) – Odrastanje

Fascinantan projekt redatelja Richarda Linklatera sniman je, uz prekide, čak dvanaest godina i prati život dječaka Masona, od njegove šeste pa do osamnaeste godine.

12 Years a Slave (2013) -12 godina ropstva

Američka istorijska  drama temeljena na istoimenim memoarima objavljenim 1853. godine autora Solomona Northupa, slobodnog Afroamerikanca rođenog u Njujorku koji je 1841. godine otet u Washingtonu i prodan u ropstvo. Northup je radio na plantažama u državi Louisiana punih dvanaest godina prije nego je ponovno postao slobodan. 

There Will Be Blood (2007) – Biće krvi

Istorijska drama  Paula Thomasa Andersona koja je djelimično temeljena na romanu “Nafta” Uptona Sinclaira. Govori o pohlepnom naftašu u potrazi za bogatstvom tokom procvata naftne industrije u Južnoj Kaliforniji krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog