Region

Operacija Halijard – sjećanje na spasavanje američkih pilota (VIDEO)

U Pranjanima u opštini Gornji Milanovac juče je obilježeno 75 godina od Operacije Halijard. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD Kajl Skot.

Priča o hrabrosti prijateljstvu mještana ovog kraja i američkih vojnika te 1944. godine još je živa.

VIDEO prilog.

U pranjanskoj školi "Ivo Anrić" čitav jedan hol posvećen je ovoj akciji, a tu su i fotografije i sjećanja na misiju Halijard.

Mještani ovog kraja u poslijertanim godinama uspjeli su da stupe u kontakt sa nekim od američkih pilota koje su čuvali. Skrivali su ih i hranili tokom nekoliko mjeseci prije nego što su evakuisani u vazdušnu luku Bari.


Aleksandar Vučić i ambasador SAD Kajl Skot

Domaćinstvo Radiše Jevtovića iz Leušića bilo je domaćin sedmorici američkih pilota tih ratnih godina, a pilot Čarls Dejvis više puta je boravio kao i njegovi potomci u porodici u Leušićima.

Svake godine na godišnjicu Operacije okupljaju se potomci i familija pilota i ti susreti u zaista dirljivi.

"Od prije dvije tri godine nema više preživjelih, sada dolaze njihovi potomci, unuci sinovi i vjerujte oni to doživljavaju emotivnije nego preživjeli", kaže Radiša Jevtović iz Leušića.

"Način na koji su se ovi ljudi brinuli o mom ocu, odvajali od usta da bi ih nahranili, rizikovali život jer su Nijemci mogli da ih ubiju, za mene je to potpuno nevjerovatno. Moj otac je uspio da se poveže sa porodicom Jevtović 1996. godine i to nam je postala druga porodica. Toliko smo zahvalni srpskom narodu za milost i velikodušnost", kaže Bardabara Dejvis Hadspet, ćerka Čarlasa Dejvisa.

Godine 2015. osnovana je i Halijard fonadacija koja ima za cilj da edukuje ljude o značaju ove akcije kako u Srbiji tako i u SAD. Fondacija kroz razne akcije pomaže ovaj kraj, a plan je i da se na Galovića polju u budućnosti izgradi i Memorijalni centar.

"Sa vojnog aspekta ova misija je nevjerovatna. Spasiti 500 pilota bez žrtava i gubitaka podjednako je važno kak i humani aspekt ove priče. Ovdje u se juče prvi put srele porodice Roberta Kola i Čarlsa Dejvisa koji su bili u istom avionu koji je oboren. Obojica su preživjela. Čuvali su ih Srbi", kaže Džon Kapelo, predsjednik Halijard fondacije.

Oni su poslije nastavili život, osnovali porodice i njihovi su se potomci prvi put sreli, došli su da odaju počast Srbima koji su spasili njihove očeve i takvih priča ima puno, navodi Kapelo i dodaje da je taj humani dio misije Halijard najvažniji.

Operacija Halijard bila je u istoriji najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca.

Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenih u seoskim dijelovima okupirane Srbije.

Iz Pranjana je evakuisano više od 500 pilota.

 

Izvor: RTS 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog