Društvo

Koji je Vaš način za izolovanje od društvenih mreža?

Društvene mreže nude instant čitaoce i pisce; knjizi su ipak potrebne godine da se objavi.

Instagram i Twitter pružaju otvoren pristup inspiraciji, idejama i istraživanju jednim klikom, ali svaki pisac koji objavljuje sadržaj na društvenim mrežama ne može istog trenutka napisati svoju sljedeću knjigu. Da li pisci prave predah od pisanja tako što provode vrijeme na društvenim mrežama, ili se bore protiv ovog trenda koji je zavladao?
 
„Postoji neko stanje čekanja, pripremno stanje u koje vaš mozak mora upasti prije nego što obavite naporan posao. Stvarno je dobra ideja odvojiti pet minuta za sebe i ne brinuti se. Sad, pomaže li Twitter u tome? Moguće da pomaže. Pogledate gomilu raznih, šarenih stvari i onda sebi kažete: U redu. Sada na posao", smatra Nick Harkaway, engleski pisac.
 
Prednost društvenih mreža je ta da vam daju kratkoročni hit prepoznavanja. Pisanje knjige je sporo, dugotrajano i čini se da je mnogo primamljivije nastaviti pisati putem interneta, gdje dobijete pohvale i povratne informacije odmah. 
 
Matt Haigh, engleski romanopisac i novinar The Guardian-a istakao je da je Facebook kao porodično vjenčanje, gdje ćete svako malo morati pozdraviti ujaka, tetku ili rođaka. Kako bi se izolovao od sveprisutnosti društvenih mreža, on više ne puni svoj telefon pored kreveta, a notifikacije su mu isključene. Po njegovim riječima, ovo pretvara društvene mreže u mjesto koje vi posjećujete, a ne obrnuto - ono posjećuje vas. Ponekad, on ograničava sam sebe i postavi uslov: ”Napiši četiri poglavlja, i možeš koristiti Instagram.”
 
Neki od pisaca su pokušali da pišu olovkom svoje tekstove, kako bi u potpunosti izbjegli ekrane i mogućnost dodira sa društvenim mrežama, ali  se ispostavilo  da je to zamarujući posao koji im uzima dosta više vremena i trud uložen u pisanje se udvostručava.
 
Danez Smith, američki pjesnik je u posljednjih par godina odlučio da izračuna koliko vremena provede na društvenim mrežama. Rekao je da su vremenom počele da ga nerviraju situacije kada sjedi sa svojom mamom i umjesto da pričaju on provodi vrijeme na Twitteru, a ona na Facebook-u. Zajedno sa svojim terapeutom je odlučio da ne koristi društvene mreže ponedjeljkom, srijedom i petkom. Kako kaže to mu je pomoglo da vrijeme koje bi inače proveo na društvenim mrežama iskoristi na bolji i produktivniji način.
 
Ipak, najbolja opcija je da autori sami naprave balans i odluče da li će svoje pauze od pisanja provoditi na društvenim mrežama ili na neki drugi način. Neosporna činjenica je da se u današnje vrijeme sve plasira prvenstveno na platforme pomenute kroz tekst i da je gotovo nemoguće skroz se isključiti iz svega. Međutim, ako ne želite da budete zavisni, morate naći mjeru.
 

Izvor: The Guardian
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog