VIDEO

Pariz testira 'leteći taksi' kao budućnost gradskog prevoza (VIDEO)

Projekat koji ima rješenje za zagađenje vazduha u Parizu i rješavanje problema gradskog javnog prevoza, uključuje rijeku Senu. To je leteći taksi "Bubble".

Bubble, "leteći taksi", napaja se električnom energijom i ima "krila" pomoću kojih se podiže iz vode, a karakteriše ga manjak buke i to što ne zagađuje vazduh.

Njegova izgradnja košta oko 200.000 evra a dostiže brzinu do 33 kilometra na sat. Probna putovanja u Parizu ograničena su na maksimalnu brzinu do 30 kilometara na sat, piše Euro News.

Projekat bi mogao biti pokrenut već na proljeće sljedeće godine, navodi se u saopštenju za štampu gradonačelnika Pariza. Start-up "Seabubbles" pokrenuo je u ponedjeljak četverodnevnu probu na Seni.

Međutim, prije službenog testiranja, pariška riječna policija naredila je Bubbleu da zaustavi svoju aktivnost.

Suosnivač Alain Thebault rekao je da regulatorna pitanja iz grada Pariza zaustavljaju napredak.

"Čekamo odobrenje da imamo komercijalnu liniju između istoka i zapada ... ali pogledajte, na rijeci apsolutno nema nikoga", rekao je, dodavši da Francuska postaje "poput muzeja" u kojem su tehnološke inovacije previsoke regulisane.

Pariz ima jednu od najgušćih mreža gradskog prevoza na svijetu, s više od 650 vozova koji istovremeno kreću u naletu gužve i 4,7 milijardi putovanja ostvarenih javnim prevozom u regiji Pariz u 2016. godini, prema podacima pariške transportne mreže Île-de-France Mobilités.

Kako bi se borio protiv zagađenja, Pariz je u julu pooštrio propise, zabranio automobile sa dizel motorima registrovanim između 2001. i 2005. te kamione između 2006. do 2009. godine.

Gradsko vijeće planira kontinuirano pooštriti propise do 2030. godine, kada će na cestama Velikog Pariza biti dopušteni samo automobili na električni ili vodonični pogon.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog