Zanimljivosti

Izumiranje dinosaurusa počelo prije pada asteroida?

Ako pitate naučnike, glavni razlog zašto više ne postoje dinosaurusi leži u udaru asteroida koji je prije 66 miliona godina udario u Zemlju. Pitanje je, doduše, koji je tačan redoslijed događaja koji su doprinjeli izumiranju nekadašnjih vladara Zemlje. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja objavljenog u Proceedings of the National Academy of Sciences, glavni uzrok bilo je globalno zahladnjenje.

Uslijed udara asteroida Chicxuluba, stijene promjera oko 9.7 kilometara, požari su se proširili područjem od stotina kilometara, nastao je cunami viši od jednog kilometra, a atmosfera se napunila milijardama tona sumpora. Rezultat je bio dugoročni sumrak koji je ohladio planetu i dinosauruse osudio na izumiranje. Prema Šonu Guliku, glavnom autoru istraživanja, dinosaurusi su se prvo spržili i onda smrznuli.

Naučnici koji su istraživali rezultate udara uradili su istraživanje dubokog posmatranja kratera Chicxuluba, što nije lak zadatak. Kao prvo, riječ je o području duboko ispod morske površine Meksičkog zaliva, a kao drugo - krater ima promjer oko 19 kilometara. 

Guliku i kolegica Džoana Morgan sakupili su uzorke kamenja iz dijela kratera u kojem su stijena i krhotine pale odmah nakon udara asteroida - kamenje koje se do prije dvije godine nije niti sakupilo niti detaljno analiziralo. Gulik i Morgan su iduće tri godine proveli analizirajući uzorke kako bi geološki rekonstruisali događaje koji su se odvili nakon udara te su rezultate istraživanja objavili u gore spomenutom naučnom radu.

Manje od jedne minute nakon udara asteroid je prorovao 161 kilometar u okeansko dno, stvorivši uzavrelu rupu punu rastopljenog kamena i vrućeg plina. Sadržaj ovog užarenog kotla nakon toga je ispaljen prema gore, stvorivši oblak dima veličine prosječne planine. Dim se spustio nakon nekoliko minuta te nataložio u obliku rastopljene lave i kamenja koje je stršalo iz mora. Užarene vrhove prekrilo je još kamenja, komada spaljenog tla i ugljena kojeg su nakupili masivni okeanski valovi.

Prisutnost ugljena, prema naučnicima predstavlja dokaz o nastalim požarima koje su u nekim slučajevima nastale stotinama kilometara od samog kratera. Autori rada pretpostavljaju da je snaga udara bila ekvivalent 10 milijardi atomskih bombi poput one korištene u Drugom svjetskom ratu. Svemirska stijena je, prema tome, doslovno uništila obližnje tlo i pogurala valove brzine mlaznjaka koji su stvorili cunami visok nekoliko stotina metara koji je dosegnuo područje centralnog dijela današnjeg SAD-a.

Brzina udara bila je oko 19 kilometara u sekundi, što znači da su dinosaurusi na udaljenosti od 1609 kilometara ostali sprženi na mjestu nekoliko sekundi nakon udara koji je momentalno izbio nekoliko milijardi tona sumpora u atmosferu. Dinosaurusi nisu bili jedina vrsta koja je izumrla nakon udara Chicxuluba.

Žrtve kataklizme bili su i leteći pterosaurusi kao i oko 75 posto života na planeti. Masovno izumiranje je, uprkos već masivnoj šteti, bilo posljedica onoga što se desilo sa atmosferom.

Prema Gulickovom timu udar je u paru pretvorio kamenje bogato sumporom, stvorivši oblake sumpora koji je blokirao sunčevu svjetlost i uzrokovao hlađenje cijele planete. Naučnici su do ovog zaključka došli zahvaljujući uzorcima koji u sebi imaju tragove pješčenjaka i granita te zabrinjavajući manjak sumporom bogatog kamenja inače prisutnog na tom području. 

Nakon proračuna tim je zaključio da je asteroid uzrokovao ispuštanje oko 325 miliona tona sumpornog dima u atmosferu. Poređenja radi, erupcija Krakatoe iz 1883. stvorila je četvrtinu spomenute količine sumpora te je uzrokovala globalni pad temperature od oko 2 celzijeva stepena u trajanju od pet godina, što znači da je temperaturni uticaj udara asteroida prije 66 miliona godina bio puno dugotrajniji.

 

Izvor: Nezavisne novine

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog