Vijesti

Ambasada SAD-a u BiH: Ni Dejton ni Ustav ne nude entitetima pravo na otcjepljenje

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se povodom usvajanja nove Deklaracije SDA, koja je bila povod za još jednu kriznu situaciju u BiH i prepucavanja na relaciji SDA-SNSD.

Američka ambasada je na tviter nalogu istakla da ni Dejton, ni Ustav BiH ne nude pravo na otcjepljenje nijednom entitetu.

"Teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejton, ni Ustav BiH ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH.

Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u ustavu, za koje je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.", navodi se iz ambasade.

Poručili su i da stav Sjedinjenih Država ostaje nepromijenjen, te da oni u potpunosti podržavaju Bosnu i Hercegovinu, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao "jedinstvena, suverena država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda".

"Podijeljena retorika usporava napredak BiH ka euroatlantskim integracijama i članstvu u EU, potkopava stabilnost i plaši investitore, što uništava dobra radna mjesta i ubrzava egzodus građana BiH.", naglašeno je u poruci ambasade.

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog