Republika Srpska

Маричић: Појачаћемо контролу исплате плата у ковертама

Директор Пореске Управе Републике Српске Горан Маричић је рекао да је примјетно да се одређени број пореских обвезника не придржава законских прописа, те да исплаћује дио плате у коверти, а радника пријављује на минимални износ плате чиме чини утају пореза и доприноса. Додао је да очекује помоћ радника који дио плате добијају на руке, и позвао их да такве појаве пријаве Пореској управи Републике Српске, те да сарађују са пореским инспекторима приликом контрола.

Започета акција појачаних контрола пореских обвезника за које се сумња да дио плате радницима исплаћују у коверти или на руке, а не на њихове рачуне у банкама, наставак је активности Пореске управе Српске на сузбијању сиве економије, и од ње очекујемо веома позитивне ефекте јер ће добрим дијелом спријечити пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и доприноса и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који послују легално, нагласио је у интервјуу за портал Banjaluka.net Горан Маричић.

На питање како ће се вршити најављене контроле он је рекао да ће посебан акценат бити стављен на оне пореске обвезнике који пријављују раднике на минималан износ плате, те ће се вршити анализа односа добити одређеног пореског обвезника и броја пријављених радника на минималну плату. "Очекујемо да ће нам у овој акцији помоћ пружити и сами радници који су пријављени на минималац, а који дио плате добијају у коверти. Они све то могу пријавити на бројеве телефона и електронску адресу Пореске управе, а инспектори Пореске управе ће по запримљеној пријави истражити тог пореског обвезника. Послодавцима у Републици Српској поручујем да поштују законске прописе у овој области и да, што је помало и шаљиво, паре у ковертама дају на свадбама и другим прославама, а да својим радницима комплетан износ плате исплаћују преко рачуна," истакао је Маричић.

Он је подсјетио да је  Пореска управа Републике Српске у јулу и августу ове године извршила 42 контроле пореских обвезника који су исплаћивали минимална лична примања, те да су код њих 18 утврђене неправилности код обрачуна пореза и доприноса на лична примања, због чега је наложено плаћање обавеза по основу доприноса у износу од 589.517 КМ, а по основу пореза 120.789 КМ.

Када су у питању електронске услуге Пореске управе Маричић је рекао да је циљ за наредни период да се омогући подношење свих пореских пријава електронским путем, без потребе доласка на шалтере Пореске управе. "Свакако, ту је и "Андроид мобилна еПУРС апликација" коју смо увели у јуну ове године и на тај начин омогућили пореским обвезницима да путем својих андроид мобилних уређаја на врло једноставан и брз начин приступе својим пореским евиденцијама. Такође, до краја године требало би бити обезбјеђено и функционисање Електронског сандучета, што би додатно олакшало комуникацију са пореским обвезницима,"закључио је Маричић.

 

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog