Vijesti

Na Jahorini zasađeno 10.000 novih sadnica

Danas je na Jahorini realizovana akcija pošumljavanja planine kojom je zasađeno 10.000 novih sadnica smrče i bijelog bora.

Ovu akciju je organizovao Olimpiski centar Jahorina, u saradnji sa javnim preduzećem Šume Srpske i Šumskim gazdinstvom Jahorina, a u akciji je učestvovalo više od 80 volontera.

"S obzirom da je Jahorina jedno od najvećih gradilišta trenutno, te da neki od infrastrukturnih projekata podrazumijevaju i sječu šume odlučili smo da se odužimo prirodi na ovaj način. U planu nam je da danas bude zasađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na lokalitetu iznad Ciljne kuće.

Projektom je predviđeno da ova lokacija bude pošumljena kako bi zaštitila ski staze od vjetra ali i uljepšala izgled planine", kaže direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

„S Obzirom da je Jahorina jedno od najvećih gradilišta trenutno te da neki od infrastrukturnih projekata podrazumijevaju i sječu šume odlučili smo da se odužimo prirodi na ovaj način, u planu nam je da danas bude zasađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na lokalitetu iznad  Ciljne kuće što možete vidjeti i sa ove pozicije. Projektom je predviđeno da ova lokacija bude pošumljena kako bi zaštitila ski staze od vjetra ali i uljepšala izgled planine.

Ljevanić je rekao da na Jahorini postoji još mnogo lokacija pogodnih za pošumljavanje koje ćemo obuhvatiti u nekim narednim akcijama. U planu je i pošumljavanje lokacije oko vještačkog jezera koje će biti dosta manjeg obima ali će itetako doprinijeti ljepšem izgledu ove atraktivne lokacije na kojoj se nalazi i naš novi restoran. Olimpijski centar kao društveno odgovorna i ekološki osviješćena kompanija itekako brine o resursima Jahorine i učinićemo sve da ovakve akcije u narednim godinama budu samo veće i brojnije te da za svako posječeno drvo zasadimo najmanje 4 nova.

U današnjoj akciji učestvuje više od 80 volontera koji zajedno sa nama žele podići svijest o važnosti i zaštiti šume kao jednog od najvažnijih resursa. Svako zasađeno drvo je veliki dar za planinu ali i naš poklon budućim generacijama,“ dodao je Ljevanić.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog