Vijesti

Ambasador Nelson predao pismo od NASA-e načelnici opštine Jezero

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson uručio je danas načelnici opštine Јezero Snežani Ružičić pismo američke agencije Nasa kojim je potvrđeno da je krater na Marsu, na koji bi sljedeće godine trebalo da sleti jedan rover, dobio naziv po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, Američka svemirska agencija (NASA) saopštila je u novembru 2018. godine da će poslati svoj 2020 Mars rover na lokaciju poznatu kao krater Jezero. NASA vjeruje da stijene u ovoj gotovo 50km širokoj zdjeli mogu sadržavati zapis drevnog života na planeti. 

Jezero je smješteno sjeverno od Marsova ekvatora. Ime je dobilo po gradu u Bosni i Hercegovini. Na nekim slavenskim jezicima riječ "jezero" takođe znači "lake" (eng. lake – jezero).o.

Ambasador Nelson je danas uručio načlnici opštine Jezero pismo NASA-e i istakao da se nada da će ova veza sa Marsom u budućnosti doprinijeti da djeca i studenti shvate koliko su za njihovo buduće obrazovanje značajni nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

"Uručio sam pismo iz NASA-e u kojem se navodi da je ova lokalna zajednica zbog svog imena direktno povezana sa planetom Mars. To je krater na kojem će naredne godine sletjeti jedan rover", rekao je Nelson.

Ružičićeva je izrazila zadovoljstvo što je Јezero danas centar ovakvog važnog događaja i što je upravo toj opštini, među više od 80 prijedloga, pripala čast da se po njoj nazove krater na Marsu.


 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog