Društvo

Sastanak predstavnika SPC i Islamske zajednice povodom napada na dzamiju u Gacku: Poruke mira i zajedništva

Nakon incidenta koji se dogodio u subotu u večernjim satima ispred Mehmed-agine džamije u Gacku, u prostorijama medžlisa Islamske zajednice Gacko održan je sastanak predstavnika Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve.

Istaknuto je da ovaj događaj neće uticati na dobro izgrađene i korektne odnose ove dvije vjerske institucije.

Sastanku su prisustvovali i mostarski muftija i mostarski paroh koji su osudivši ovaj događaj poslali poruke mira i zajedništva, te da institucije treba da rade svoj posao.

„Mi smo svi zgroženi, poniženi. Došli smo u Gacko da damo podršku našem imamu, u ime naše eparhije, vladike i svih sveštenika. Da osudimo i pozovemo institucije da se taj akt sankcioniše, ukoliko se radi o bolesnoj osobi da se pruži adekvatno liječenje“, kazao je mostarski paroh Radivoje Krulj.

Muftija Salem Dedović je istakao da im je jako važna podrška Pravoslavne crkve, te poručuju nadležnim organima da preduzmu sve potrebne mjere.

„Jako je važno da smo danas zajedno u sjedištu Islamske zajednice u Gacku, predstavnici Islamske zajednice i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, osudili ovaj necivilizacijski atak i dali zajednički snažnu, bratsku, poruku našem glavnom imamu i njegovoj porodici. Ovaj atak neće utjecati na atmosferu vrlo korektnih, izgrađenih odnosa između ove dvije vjerske zajednice i na sve ono što su vjerske zajednice do sada uradile na planu mira. Sigurnost ovim atakom nije narušena. Jasno je o kakvom se profilu osobe radi. Ovdje valja poslati poruku nadležnim organima vlasti da preduzmu sve što treba preduzeti. Za nas u ovom slučaju, takva poruka ide u javnost iz Gacka, nedvosmislena osuda naših prijatelja iz Pravoslavne crkve. Njihova podrška i njihovo stajanje da se pruži podrška imamu je jako važna”, rekao je muftija Salem Dedović.

Svi učesnici sastanka istakli su značaj izgradnje mira i povjerenja i osudili ovaj događaj rekavši da je riječ o necivilizacijskom činu

Pripadnici SIPA-e lišili su slobode Danela Rajkovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanja, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti. Naime, on je ispred gačanske džamije izvršio veliku nuždu. Radi se o psihički nestabilnoj osobi koja je prije 12 godina bacila bombu roditeljima, te koji je svom ocu nanio teške tjelesne povrede.

 

Izvor: topportal.info
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog