Zanimljivosti

Sjeverna Koreja: Hotel izgrađen prije 32 godina, ali nikada nije otvoren (FOTO)

1987. godine započela je gradnja velikog hotela u glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pjongjangu.

Vrhunski neboder u obliku piramide visok preko 300 metra, bio je dizajniran za najmanje 3.000 soba, kao i pet rotirajućih restorana s panoramskim pogledom, piše CNN.

"Hotel Ryugyong" - nazvan po istorijskom nadimku za Pjongjang koji znači "glavni grad vrba" - trebalo je biti otvoren samo dvije godine kasnije. Ali to se nikada nije dogodilo.


Dok je građevina dostigla planiranu visinu 1992. godine, stajala je bez prozora i "šuplja" narednih 16 godina, a goli beton je izgledao kao prijeteće čudovište koje je gledalo na grad. Za to vrijeme je zgrada stekla nadimak Hotel Propasti.

Od tada je hotel obložen metalom i staklom, a kasnije su mu ugrađena LED svjetla kako bi ga pretvorili u šareni noćni spektakl. Građevinski radovi su mnogo puta započeti i zaustavljani, potičući stalne špekulacije oko toga hoće li se ikada ovaj hotel otvoriti za goste.


Rivalstvo Južne i Sjeverne Koreje

Hotel Ryugyong najviša je napuštena zgrada na svijetu.

Bio je proizvod rivalstva iz hladnog rata između Južne Koreje koju podržava SAD i Sjevera koji je podržao Sovjetsku državu. Godinu prije nego što je započela gradnja, južnokorejska firma izgradila je tada najviši hotel na svijetu, "Westin Stamford" u Singapuru. Južni glavni grad Seul u međuvremenu se spremao da ugosti Ljetne olimpijske igre 1988. godine.

Zgrada se sastoji od tri krila, od koje je nagib svakog krilo pod uglom od 75 stepeni, pretvarajući se u stožac koji pokriva gornjih 15 spratova, a koji su namijenjeni restoranima i promatračnicama. Napravljen je od armiranog betona, a ne od čelika.


Kao dio reakcije Sjeverne Koreje na Južna dostignuća, Pjongjang je 1989. organizirao Svjetski festival mladih i studenata, svojevrsnu socijalističku verziju Olimpijade. Planirali su da izgrade hotel baš za vrijeme tog događaja.

Ali zbog inženjerskih problema, nije dovršen na vrijeme. Vlada je već uložila milijarde u događaj, izgradila novi stadion, proširila aerodrom u Pjongjangu i asfaltirala nove ceste. To je opteretilo krhku ekonomiju države, dok je raspad Sovjetskog Saveza lišio vitalne pomoći i ulaganja.

Sjeverna Koreja bila je zaokupljena ekonomskom krizom. Iako je vanjska građevina bila završena, izgradnja je zaustavljena 1992. godine.

Vjeruje se da je Ryugyong bio dizajniran da liči na planinu, a ne na piramidu, jer planine igraju važnu ulogu u simbolici zemlje. U službenoj biografiji Kim Jong Ila, pokojnog oca sadašnjeg vladara Kim Jong Una, stoji kako je rođen u tajnom vojnom kampu na planini Paektu, najvišoj planini na korejskom poluostrvu prikazanom u nacionalnom grbu Sjeverne Koreje. (Mnogi istoričari smatraju da je Kim Jong Il zapravo rođen u Rusiji.)

2008. godine, nakon 16-godišnje pauze, neočekivano je nastavljena gradnja, u dogovoru s Orascom, egipatskim konglomeratom koji je zadužen i za izgradnju 3G mreže Sjeverne Koreje.


Radnici potpomognuti egipatskim inženjerima ugradili su staklene i metalne ploče u betonsku konstrukciju po cijeni od 180 miliona dolara, potpuno ih zastaklivši. Projekt završen 2011. godine podstakao je spekulacije o otvaranju hotela. Krajem 2012. njemačka grupacija luksuznih hotela Kempinski najavila je da će se Ryugyong djelimično otvoriti pod njegovom upravom sredinom 2013., ali se potom povukao nekoliko mjeseci kasnije, navodeći da ulazak na tržište "trenutno nije moguć".

Svijetla budućnost

Ryugyong je zaživio u 2018. godini, kada su na njegovu fasadu ugrađene LED diode, pretvarajući zgradu u najveći svjetlosni show Pyonyanga - kao i propagandnu mašinu. Četverominutni program prikazuje istorije Sjeverne Koreje i razne političke slogane, dok se na samom vrhu projektuje ogromna sjevernokorejska zastava.


Hotel Ryugyong više nije najviša zgrada na Korejskom poluostrvu: Svjetski toranj Lotte u Seulu, završen 2017. godine, nadmašio ga je za skoro 240 metara. Međutim, još je najviša u Sjevernoj Koreji, iako je u Pjongjangu nedavno zabilježen rast visokih stambenih tornjeva, a najviša je samo 60 metara niža od Ryugyonga.

Godinama, kako bi izbjegli sramotu, sjevernokorejska vlada je obrisala zgradu sa službenih slika Pjongjanga. Ali ugradnja LED rasvjete može signalizirati da postoji plan za njegovu budućnost.

 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog