Region

Непродато воће из европских складишта завршава у маркетима сиромашнијих тржишта

Није непознаница да велике аграрне државе једном годишње распродају лагере непродатих пољопривредних производа по багателним цијенама. Чистећи своје магацине како би у хладњачама направили мјеста за свјеже плодове својих произвођача, воће и поврће најчешће продају сиромашнијим тржиштима, а оно се онда нуди у супермаркетима интернационалних ланаца. На ово су недавно упозорили из Хрватске воћарске заједнице, огорчени због тога што такви производи обарају њихове цијене.

– Погледајте шта се ових дана догађа у трговачким центрима, гдје се продаје више од половине старих јабука којих се ријешавају Пољаци и чисте складишта по цени од 15 евроценти по килограму. Увозна јабука „ајдаред” из прошлогодишње бербе кошта око евро, а домаћи овогодишњи „златни делишес” продаје се на акцији за 60 евроценти. Тако трговци са прошлогодишњом јабуком руше цијену домаћој, упозоравају из ове воћарске заједнице. Они кажу да се сви тамошњи трговински ланци декларишу као домаћи који форсирају локалне производе, а у суштини интерес им је да продају вишкове из својих земаља или из других чланица ЕУ у којима може да се набави јефтиније, без обзира на квалитет.

– Преостаје нам да покушамо да утичемо на свијест потрошача да схвате да тиме што купују домаћу јабуку добијају квалитетан производ и помажу локалном произвођачу да опстане. Саветујемо људима да читају ситна слова на декларацијама, на којима пише земља производње, а однедавно и година производње – наводе из овог удружења, а преноси „Јутарњи лист”.

У многим државама постоји пракса заштите домаће производње и то на једноставан начин. Домаћи пољопривредни производи се видно означавају на рафовима, а такође често се избјегава увоз из других земаља док се не потроши домаћи род. То би био спас и за српске произвођаче који су ове године продавали јабуке по изузетно ниским ценама, док су трговци увозили робу са других тржишта. Саговорник „Политике” добро упознат са стањем на тржишту каже да се зна за ову праксу чишћења магацина и да Хрватска има проблем, јер они немају тако развијену производњу јабука као Србија. Јасно је, додаје, да уколико пољских јабука има у већој количини на тржишту, то може бити само из прошлогодишњег рода. Пољаци су ове године имали изузетно лошу бербу тако да се процјењује да имају око 60 одсто дефицита у јабукама.

– Ми имамо домаће јабуке и купци имају могућност да бирају. Код нас се пољска јабука више помиње у смислу реекспорта, што је више пута откривено и санкционисано. Проблематичан би могао да буде кромпир из складишта Њемачке и Украјине. Посебно њемачки који је по квалитету лошији од домаћег, а има га на тржишту – каже саговорник Политике.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog