Vijesti

Одржана свечана академија поводом 500 година Горажданске штампарије

У порти Цркве Светог Георгија у Доњој Сопотници код Новог Горажда синоћ је одржана свечана академија поводом 500 година Горажданске штампарије на којој је истакнут значај јубилеја који је обиљежио српску историју.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом истакао је у бесједи да овогодишње сабирање има вишеструко значење, те да Доња Сопотница и Ново Горажде заслужују посебно мјесто на културној мапи српског народа, а посебан статус у Републици Српској.

- Ово је наше духовно обнављање у вјери и добром примјеру честитих Љубавића. Ниједан други балкански, нити источноевропски народ није посегнуо за пресом, штампаријом, није се потрудио да је донесе свом народу - истакао је митрополит Хризостом.

Српски режисер Емир Кустурица истакао је да се данас обиљежава нешто што је обиљежило српску историју, нешто што се зове тријумф хришћанске културе.

- У времену дехристанизације западне Европе, која се завршава на Блиском Истоку, кад гледамо у Палмиру, све оно што је било у успону хришћанства као споменик, ми остајемо једни од ријетких, своју културу његујемо, упркос свим изазовима - навео је Кустурица.

Професор Филозофског факултета Источно Сарајево Биљана Самарџић рекла је да је пола миленијума прошло од кад су браћа Љубавићи изучили штампарску вјештину и под покровитељством свога родитеља у Венецији штампали Служабник 1519. године.

- Штампарство код Срба покренуто је само 40 година послије Гутенберговог умножавања књиге, а 20 година послије, покренута је Горажданска штампарија, која је феномен - културолошки, историјски и у сваком другом погледу. Љубавићи су нам у аманет оставили ћириличне књиге које су светионици наше културолошке баштине и идентита на овим просторима - истакла је Самарџићева.

Директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић напоменуо је рекао је да је Влада Републике Српске усвојила пројекат прославе два јубилеја - 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 500 година Горажданске штампарије.

Начелник општине Ново Горажде Мила Петковић указала је да је штампање прве ћириличне књиге у другој штампарији на Балкану у то вријеме имало великог одјека да шири писменост.

- Мисионари се у својој мисији нису зауставили на једној идеји. Преко моћне Венеције увезли су напредак који је ево и послије пет вијекова дјело вриједно дивљења. Вријеме је чинило своје да дијелови књига нестану и предоређени великом силом опстану као трајан залог нама - истакла је Петковићева.

У културно - умјетничком програму наступили су Српско просвјетно друштво "Слога" из Сарајева, Браћа Теофиловић, глумац Слободан Љубичић и вокални ансамбл "Исидор Бајић".

Академији су присуствовали начелници општина Вишеград, Чајниче, Рогатица, те бројни представници друштвеног и културног живота.

Организатори свечане академије су Јавна установа Народна библиотека "Божидар Горажданин" и општина Ново Горажде.

У Храму Светог Георгија у Доњој Сопотници 1519. године Божидар Горажданин је основао прву штампарију на овим просторима и другу на Балкану, одмах послије цетињске.

У овој штампарији, коју је Горажданин пренио из Венеције у Сопотницу, штампане су ћириличне црквене књиге до 1523. године, кад је под најездом Турака пресељена у Трговиште у Румунију.

 

Извор: срна
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog