Region

Revizionistički film o ustaškom logoru na isti dan kad i ‘Dnevnik Diane Budisavljević’

Na dan zagrebačke premijere ‘Dnevnika Diane Budisavljević’ u glavnom gradu održat će se i pretpremijera novog revizionističkog uratka producentske kuće Laudato

U srijedu, 2. listopada s početkom u 20 sati, odnosno na isti dan i u isti sat kada će se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održati zagrebačka premijera filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, koji je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu pobrao veliki broj nagrada, uključujući i onu publike, u obližnjem Cinestaru bit će prikazan film ‘Dječje prihvatilište Sisak’.

Već se u naslovu filma ‘Dječje prihvatilište Sisak’, nastalog u produkciji kuće Laudato, poznate po vjerskom kanalu i dokumentarcima koji lažno prikazuju povijesna zbivanja na ovim prostorima, nagovještavaju revizionističke namjere autora da falsificiraju događaje vezane uz stradanje kozaračke djece u Drugom svjetskom ratu.

U jučerašnjoj emisiji Nedjeljom u dva, u kojoj je gostovala Dana Budisavljević, redateljica filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, voditelj Aleksandar Stanković rekao je kako su nazvali televiziju Laudato te pitali je li slučajan odabir datuma premijere njihovog filma, na što su im odgovorili da to nema nikakve veze te da nemaju komentara jer su još u lipnju dogovorili termin, kako su nazvali, ‘pretpremijere’ filma. Premijera filma zakazana je, naime, sljedećeg dana u Sisku i to uoči obilježavanja komemoracije za žrtve dječjeg logora u tom gradu. Dana Budisavljević u spomenutoj emisiji također je odbila komentirati ovu koincidenciju.

Scenaristica i redateljica Laudatovog filma je Nada Prkačin, bivša HRT-ova novinarka koja je dobila otkaz na javnom servisu jer je neovlašteno koristila arhivu za dokumentarac o Anti Gotovini. Kako se navodi u najavi, u njenom najnovijem filmu pojavljuju se Roman Leljak, poznat po izjavama da je u Jasenovcu ubijeno manje od dvije tisuće ljudi, Igor Vukić, član Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac i autor revizionističke knjige o tom ustaškom logoru, potom sisački biskup Vlado Košić, poznat po zalaganju da ‘Za dom spremni’ postane službeni pozdrav hrvatske vojske, Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim Alojzija Stepinca, Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Vlatka Vukelić, povjesničarka i nekadašnja gradska vijećnica stranke HSP AS koja se zalagala za ukidanje Dana antifašističke borbe, te Vladimir Šumanović, njen kolega s Hrvatskih studija.

Inače, ovo nije prvi revizionistički uradak vjerskog kanala Laudato. Novosti su već pisale o "dokumentarnom filmu "Magnum crimen 1945." koji je čak prikazan i na HTV-u, a također ga je režirala Nada Prkačin. Sadržaj tog filma jasno sugerira da je ustaški režim bio prirođen ‘hrvatskom biću’, odnosno da nije bio ‘fašistički ni nacistički’.

Laudato je koproducent s Udrugom Macelj 1945. i filma ‘Macelj - Titovo stratište’, također prikazanog na HTV-u, o stradanjima katoličkih svećenika, ustaških vojnika i civila u Maceljskoj šumi u lipnju 1945. U filmu se citira ‘Kronika franjevačkog samostana u Krapini’, čiji anonimni autor opisuje ulazak partizana u Krapinu kao dolazak sudnjeg dana, pa tako kaže da ga je ‘probo sedmerostruki mač’ kada je vidio da se mnogi vesele dolasku oslobodilaca i njihovim pjesmama. U tom filmu se pojavljuje povjesničar Mate Rupić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji za ustaše koristi termin ‘hrvatska vojska’.

 

Izvor: portalnovosti.com



Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog