Vijesti

Додик: Просјечна плата од наредне године 1.000 КМ

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће власт у Републици Српској ове седмице конципирати политику повећања плата с циљем да почетком наредне буде достигнут најављени циљ Владе да просјечна плата буде 1.000 КМ.

Додик је рекао да се у овим тренуцима повећавају зараде љекарима и здравственим радницима.

- Љекари ће имати око 200 КМ већу плату. Од Нове године повећаћемо плате запосленима у образовању, а биће повећања и области јавне управе тако што ћемо најниже плате повисити значајније, а највише благо, за један или два одсто. Неке плате, које су биле 400 КМ, биће 600 КМ - истакао је Додик.

Он је додао да повећавање плата тиме није затворено само за јавни сектор, већ да је циљ да и реални сектор повећа плате у складу да бенефицијама и подстицајима који им је дала Влада, предвођена премијером Радованом Вишковићем.

- На томе се ради и прилагодићемо све прописе да до краја године донесемо све одлуке у том погледу - обећао је Додик у емисији Досије АТВ-а.

Говорећи о развоју појединих локалних заједница и локалним изборима којиће бити одржани наредне године, Додик је рекао да градоначелник Бањалуке Игор Радојичић одлично ради свој посаао и да има његову апосолутну подршку, као и предсједнице Републике.

Додик је нагласио да у Бањалуци сви хвале његов рад, јер се Бањалука развија, постаје проактиван и сређен град.

- Он ће бити наш кандидат за сљедеће локалне изборе и потпуно сам увјерен у његову побједу. Идуће године даћемо пажњу инфраструктури и институцијама културе. Желимо и да се Бањалука у сваком смислу уздигне и да покушамо доћи до што више радних мјеста - навео је Додик.

Он каже да у Приједору СНСД треба да ријеши коалиционе односе и да ће то бити стабилно.

- У Градишци смо стабилни и у Добоју ћемо добити изборе. Нешто проблема имаћемо у Бијељини и ту нисмо најсигурнији, али ћемо учинити све да добијемо изборе - рекао је Додик и додао да је СНСД стабилан и у Зворнику, Источном Сарајеву, Фочи, Требињу...

На питање да ли ће се повући из Предсједништва на позицију предсједника Владе Српске, Додик је рекао да актуелни премијер Српске ради добро свој посао, те да се неће повући јер га је на ту позицију изабрао српски народ.

- Постоје и измишљотине неких у медијима да смо предсједник Српске и ја у сукобу. То је потпуна неистина - поручио је Додик.

Он је рекао да су спекулација и приче о његовим позивима да се смјене одређени министри у Влади Српске.

Додик је рекао да је ситуација у владајућој коалицији добра и ће своје јединство показати на предстојећој посебној сједници Народне скупштине о положају Српске у дејтонској БиХ.

- За 15 до 20 дана ћемо је заказати. Радимо на опсежном материјалу, јер је то трајни документ. Донијећемо правне одговоре и спроводиве закључке - рекао је Додик.

Жандармерија штит од тероризма и нарушавања безбједности

Додик је истакао је да је начин полицијског организовања, попут новоосноване Јединице жандармерије Министарства унутрашњих послова Републике Српске, најсавременији облик дјеловања против тероризма и нарушавања безбједности.

- Новост је што Жандармерија није стационирана у Бањалуци као што су биле неке посебне јединице. Она може бити употријебљена на територији цијеле Српске у складу са процјенама и уколико било какав терористички акт угрози одређену зону безбједности у неком региону - рекао је Додик.

Истакао је да Српска настоји да стабилизује институције у циљу очувања унутрашње безбједности и мира, те да нема никакве територијалне претензије према ФБиХ и сусједним земљама.

- Само желимо да одбранимо и осигурамо безбједност на нашем простору. То је наша уставна обавеза изван које ништа не радимо. Ако неко у томе види нешто друго, то је нека друга прича и послијератни синдром као код члана Предсједништва Жељка Комшића - рекао је Додик.

Он је поновио да рата на овим просторима неће бити, јер ниједан Србин неће себи дозволити да икада гласа да се Оружане снаге БиХ употријебе против његовог народа.

- Такође, Устав говори да полиције једног ентитета не могу без одобрења прећи на територију другог. Ако би то и урадили, то би била агресија против које је дозвољена одбрана. Дакле, приче о ратовању су глупости, а једини генератор који може да продуби сукоб јесте међународни фактор, иако сам увјерен да од тога нема ништа - рекао је Додик.

Нема формирања власти док из Уставног суда БиХ не оду стране судије

Додик је рекао је да ће српска страна наредних дана, највјероватније, условити формирање власти на нивоу БиХ тиме да стране судије оду из Уставног суда БиХ.

- И ми ћемо сада, као неки други, почети да условљавамо формирање власти - поручио је Додик.

Он је поновио да су СНСД и српска коалиција од почетка тражили формирање власти на нивоу БиХ, да се с тим сагласио ХДЗ, али да је бошњачка политичка репрезентација окупљена око СДА почела да тај процес условљава наставком пута према НАТО-у, што је за Србе неприхватљиво.

Додик је рекао да је накарадан недавни позив лидера СДА Бакира Изетбеговића кандидату СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара да изнесе свој програм, јер га Предсједништво БиХ није ни именовало.

- Он тражи од њега програм. Изетбеговић каже да тражи спровођење споразума лидера СНСД, ХДЗ и СДА од 5. августа, иако тамо пише да он не важи ако се не реализује за 30 дана. То је бесмислено - рекао је он.

Подсјетио је да се син Алије Изетбеговића понаша као његов бабо, који је одустао од споразума који су могли спријечити крвопролиће током посљедњег рата у БиХ.

Додик је рекао да актуелни негативни процеси у БиХ, у којима нису формиране основне институције, показују да та земља не мора да постоји.

- Са друге стране, институције Републике Српске функционишу, политичка ситуација је стабилна и друштво нипошто није подијељено, иако то неки покушавају тако да представе - рекао је Додик.

Он је појаснио да Српска функционише и без формирања новог Савјета министара и других органа заједничке власти.

- Немамо никакве користи од формирања тих органа, па и Предсједништва у коме сједим. Без обзира на моје велике напоре, није искоришћена прилика да реализујемо неке важне уговоре са Турском у вези за изградњом ауто-пута Београд-Сарајево или мостом на Сави. Вјероватно ће се то ријешити задњи дан, али то је потпуно неозбиљно - оцијенио је Додик.

Он је рекао да Српска наставља озбиљно да ради на наставку градње ауто-пута од Добоја према граници са Србијом у намјери да се Бањалука споји са Београдом.

- То говори да ми и не требамо заједничке институције - рекао је Додик.

Он је додао да заједничке институције хоће да блокирају битне пројекте, а не да рјешавају проблеме.

- Овдје се све покушава централизовати, унитаризовати - рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, декларација СДА је озбиљна ствар и она је садашњем времену прилагођена ранија Исламска декларација Алије Изетбеговића према којој је доминација кључно питање Бошњака.

- Колико то иде континуирано и смишљено говори да су и на изборима по сваку цијену хтјели да имају 50 одсто плус једанг глас у БиХ да би причали о реорганизацији државе. Али то ништа не значи док је Српска свјесна својих права и онога што има - рекао је Додик и додао да треба испитати да ли је попис на разне начин штиман у корист Бошњака.

Он је рекао да је лидер опозиционог СДС-а Мирко Шаровић правдао декларацију СДА помињући декларацију СНСД-а, којом се афирмише право на самоопредјељење Срба у БиХ.

- Шаровић је морао да то уради јер је преузео неке обавезе. Њему је дан боравка у Савјету министара важнији од свих интереса Српске. Зашто људи из СДС-а не знају да у повељи УН пише о праву народа на самоопредјељење, а српски народ је народ? Ми и данас кажемо да желимо право на статус и на самоопредјељење - поручио је Додик.

Он је поновио да је од међународне заједнице негативно прихваћено помињање референдума о било ком питању од значаја за Србе из БиХ.

- Отишли смо на један референдум и он је прошао. Биће их још и мој народ мора научити да своје политичке захтјеве може несметано и јасно да износи, те да ће своја статусна питања увијек рјешавати референдумом, а никада сукобом. Неће овдје бити никаквог сукоба и рата. Не могу искључити неки терористички напад с обзиром на присуство терориста у БиХ који су се вратили са Блиског истока, али формацијског рата и сукоба неће бити. Ми то уопште не призивамо - поручио је Додик.

Он је рекао да није прихваћен његов недавни приједлог лидерима опозиције из Српске да напусте Савјет министара и заједно са владајућом коалицијом направе заједнички наступ или да на сједници Народне скупштине Републике Српске заједнички донесу закључке о унитаристичкој декларацији СДА и понашању међународног фактора.

- Урадили су то иако су на посљедњим изборима добили 30 одсто мање подршке јер су лоше радили на заједничком нивоу власти. И данас настављају политику лажног представљања и скривања - рекао је Додик и додао да опозицији у Српској у посљедње вријеме само штету наносе неистине које износе о наводној вјежби НАТО-а на Мањачи и слично.

Он је рекао да нико више, па и међународни фактор, неће од Српске моћи било шта да узима, а да никога у њој не пита.

Говорећи о мигрантској кризи, Додик је навео да је мигрантски талас према западној Европи посљедица неодговорне политике Запада и његовог увођења демократије по свијету, на шта је јавност европских земаља већ негативно реаговала.

- Мигранти се, након што су европске земље затвориле границе, покушавају задржати на овом простору, јер БиХ нема организован систем и јасан став према том питању. У незаконито кријумчарење миграната укључени су чак и људи из БиХ који би то требало да спречавају - упозорио је Додик.

Српски члан Предсједништва је објаснио да Европа мигрантски проблем рјешава тиме што покушава да их задржи у БиХ и интегрише их на разне начине у овдашњи систем.

- Ми у Српској смо, након приједлога са нивоа БиХ да се мигрантски центри отворе у нашим градовима, рекли да код нас неће бити избјегличких кампова. Не можемо спријечити да неко пролази, али неприхватљиво је да се ту задржава вишедневно - рекао је Додик.

Он је нагласио да је ниво власти БиХ пропустио да спријечи улазак миграната, те да је на Федерацији БиХ и другим нивоима власти у том ентитету да рјешавају проблеме у вези са њима на простору Бихаћа и других градова.

- Ту видимо потпуну неспособност и непостојање синхронизованог дјеловања. Тамошње домицилно становништво је у сваком погледу угрожено од миграната - рекао је Додик.

Он је оцијенио да дио бошњачке политике наклоно и благо гледа на проблем задржавања миграната у БиХ, вјероватно с намјером да се у вези с исламом реализују одређени њихови популациони пројекти, односно да мигранти у будућности постану политички фактор у БиХ.

- Тако се може десити и да Европа у једном тренутку каже да морамо мигранте укључити у политички систем, а то је им дамо право гласа. Ми у Српској морамо остати одлучни да не дозволимо било какав вид интеграције и задржавања миграната код нас - упозорио је Додик и додао да и даље актуелни Савјет министара у погледу мигрантске кризе није урадио ништа корисно.

 

Извор: Срна 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog