Vijesti

Evropski sud za ljudska prava donio presudu o uklanjanju crkve u Konjević Polju

Evropski sud za ljudska prava donio je danas konačnu presudu u slučaju izgrađene pravoslavne crkve na zemljištu Fate Orlović u Konjević Polju.

Jednoglasno je odlučeno da je došlo do povrijede člana 1. Protokola broj 1. koji se odnosi na zaštitu imovine, te je naređeno da BiH mora provesti naređenje o uklanjanju ove crkve.

"Ja nisam protiv crkve, nek je nose u svoju avliju kome je potrebna, meni nije potrebna i nek je nose u svoje. Ja se osjećam dobro i zahvaljujem se dobrim ljudima koji su donijeli ovu presudu.", kazala je Fata za N1.

Naime, pravoslavna crkva je bespravno izgrađena 1996. godine na dvorištu Fate Orlović.

Posljednjom arondacijom iz maja 2019. godine prostor Konjević Polja, kao i pomenuta crkva, su prešli u nadležnost Mitorpolije dabrobosanske

"Drago mi je da je presudila Bosna i Srpska Republika, jer ovo je jedno. Jer da je otišlo dalje o ovome bi raspravljala Amerika. Ovo sam čekala i dočekala.", istakla je Fata komentarišući presudu.

U sudskom vijeću su bili predsjedavajući Jon Fridrik Kjølbro (Danska), Faris Vehabović (Bosna i Hercegovina), Paul Lemmens (Belgija), Iulia Antoanella Motoc (Rumunija), Carlo Ranzoni (Lihtenštajn), Jolien Schukking (Holandija), Péter Paczolay (Mađarska).

Sud je naročito utvrdio da je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Fata Orlović je putem suda tražila da se izmjesti taj vjerski objekat, te je više puta izazivala incidente kod crkve nasrćući na sveštenika.

 

Frontal
Foto: Boris Kovačev/CROPIX

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog